≫ 

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda porastao za 30%

Ministarstvo poljoprivrede juče nije komentarisalo kako bi ovakve okolnosti mogle da se odraze na domaću proizvodnju mesa i mleka

  • 9

Za prvih pet meseci, od januara do maja, uvoz mesa i prerađevina porastao 69,4 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, objavio je Republički zavod za statistiku. U isto vreme, uvezli smo i skoro trećinu više mleka i mlečnih proizvoda.

Nova pravila za kupovinu oranica u Srbiji: Stranci mogu da postanu vlasnici samo pod jednim uslovom

Vrednost uvoza mesa i prerađevina bila je oko 45,8 miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama lista Politika, najvećim delom tog novca plaćena je sveža i zamrznuta svinjetina.

Ministarstvo poljoprivrede juče nije komentarisalo kako bi ovakve okolnosti mogle da se odraze na domaću proizvodnju mesa i mleka.

Na uvoznoj strani najveću dinamiku rasta imala su upravo ova dva sektora agrara, tako da postaje jasno da domaći proizvođači nisu bez razloga apelovali na vladu da odloži ukidanje prelevmana (uvoznih taksi) na uvoz mleka i mesa.

Kako piše ovaj list, kupci to već sami mogu da primete u prodavnicama, jer su se na rafovima probili proizvođači dugotrajnog mleka iz regiona, dok se strana konkurencija sa cenama opasno približila domaćem "Imleku".

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije, Ljubiša Jovanović, za Politiku kaže da situacija na tržištu nije toliko alarmantna.

- Uvoz jeste povećan, ali nema utiska da je to dramatično ugrozilo domaću proizvodnju i preradu. I ovde će odumirati mali farmeri , a opstati oni koji će znati da se izbore sa konkurencijom. Proizvođači sa dve, tri ili pet krava nemaju perspektivu! - zaključio je on i naglasio da je za nas najvažnije da se podigne kvalitet sirovine jer je samo 50 odsto domaćeg mleka u zoni "superklase".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    7. jul 2017 | 12:15

    A nase neka se prosipa uzas!

  • Morava

    7. jul 2017 | 12:10

    Drzava maceha a majka nije nikad ni bila niti ce biti

  • Radenko

    7. jul 2017 | 12:01

    Jos malo uvozicemo mi sve 100% jel nase proizvode drzava ne ceni ne stiti, od uvoza veci profit ima a nista ne ulaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA