U Pečenjevcu raste krompir iz svemira!

Ljubičasti krompir sladunjavog ukusa, proizveden iz semena koje je mutiralo tokom svemirskog leta na koji ga je odnela kineska letelica, raste, ni manje ni više, u Pečenjevcu kod Niša

  • 2

Ljubičasti krompir sladunjavog ukusa proizveden iz semena koje je mutiralo tokom svemirskog leta na koji ga je odnela kineska letelica, raste, ni manje ni više, u Pečenjevcu kod Niša!

 

Kinezi koji su u Pečenjevcu na dva i po hektara gajili organsko povrće otišli su odavno sa zakupljenog gazdinstva, ali su ostavili trag. Pronašao ga je, i već neko vreme uspešno sledi, Slobodan Videnović.

 

Iako po boji podseća na cveklu, po obliku na rotkvicu, to je i dalje krompir, ali kineski ili, kako ga još zovu, svemirski. Krompir sladunjavog ukusa i ljubičaste ili purpurne boje proizveden je iz semena koje je mutiralo tokom svemirskog leta na koji ga je odnela kineska letelica.

 

Osim krompira, u Kini su proizveli i druge vrste mutiranog voća i povrća, čije je seme izlagano svemirskoj radijaciji, pritisku i bestežinskom stanju. Neki kažu da biljke dobijene iz takvog semena mogu da budu hranljivije i da daju veći prinos, ali mnogi naučnici smatraju da slični rezultati mogu da se dobiju i u laboratorijama.

 

Kineski krompir je biljka najbogatija selenom od svih koje se mogu naći na našem tržištu, ističe Slobodan Videnović.

 

- Reč je o izuzetnom proizvodu koji pored selena ima i drugih prednosti. Uostalom, Internet je danas svima dostupan i sve može da se pročita -  kaže Videnović.

 

Videnović je, za početak, imao kilogram krompira koji je dobio od Kineza koji su u Pečenjevcu svojevremeno zakupili malo imanje na kojem su proizvodili organsko povrće.

 

Sada sam proizvodi i semenski krompir, jer ga Kina ne izvozi. Malo po malo, stigao je do površine od deset ari krompira za jelo. Kineski krompir nije zahtevan za proizvodnju i baš tu vidi svoju šansu.

 

Za to povrće trebalo bi da se zainteresuje i naše Ministarstvo poljoprivrede, smatra Videnović.

 

- Dovoljno je reći da Kinezi od ovog proizvoda izvoze samo prerađevine, da su čips i pire od njega neprevaziđeni i da se koristi čak i voda u kojoj se krompir kuva -  navodi Videnović.

 

To što se Slobodan među mnoštvom kineskog povrća odlučio za krompir, a ne, recimo, za kinesku salatu ili kupus, nije slučajno.

 

Pečenjevce je decenijama čuveno po proizvodnji krompira. Stotine hektara je i ove godine zasađeno. I mada na prvi pogled izgleda da je suša plodove već povadila, najveći proizvođač krompira u selu kaže da razloga za brigu nema.

 

- Biće krompira i za izvoz. Borili smo se krvavo. Navodnjavali, zalivali, sačuvali smo i kvalitet i količinu -  kaže Novica Stefanović, rekorder u proizvodnji krompira.

 

Krompirom će Pečenjevce ove godine hraniti bar pola zemlje, sam Slobodan tek mali broj ljudi, ne samo zbog ograničene količine već i zbog cene.

 

Videnović navodi da taj krompir ni u Kini nije dostupan svima. "Skup je – cena je 1,20 evra - navodi Videnović.

 

Ako je kilogram našeg krompira dvadeset dinara, računica je jasna, a ukus - to se mora uporediti, najbolje, kako kažu, u septembru.

 

(I. M. / RTS)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • partizan

    31. jul 2012 | 20:48

    ne lazite narod ovaj krompir ima na zapadu koliko hoces koji svemir

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA