Sve više stranaca dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju: Za to postoji jedan mnogo jak razlog

U našoj zemlji je cena 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi

  • 1

U poslednjih godinu dana sve više parova iz regiona, ali i Velike Britanije, Poljske, Švedske, Nemačke i Ukrajine dolazi u Srbiju na vantelesnu oplodnju.

U ovim gradovima u Srbiji nije mnogo ni 50 godina za veštačku oplodnju

Razlog za to je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje koji iznosi 33,3 odsto na državnim i privatnim klinikama u Srbiji, dok je u zemljama Evropske unije svega 23,3 procenata, piše Informer. Pored stručnosti naših doktora, stranci se odlučuju za vantelesnu oplodnju kod nas i zbog cene od 2.300 evra u proseku, što je i do 70 odsto niže nego na klinikama u Evropi.

Profesor dr Nebojša Radunović, stručnjak za vantelesnu oplodnju u GAK "Višegradska" objašanjava da u državnim klinikama najviše stranaca dolazi iz Makedonije, Crne Gore i Bugarske, kao i zemalja Zapadne Evrope.

Printskin: Youtube/ordinacija Printskin: Youtube/ordinacija

- Bivša Jugoslavija ima odlične stručnjake za vantelesnu oplodnju i svi sarađujemo kao jedan tim. Oko 15 profesora iz Srbije u kontaktu je sa lekarima iz komšijskih zemalja. Dolaze nam svi, od komšija pa do Šveđana i Nemaca - kaže Radunović.

On dodaje da je najbolje da pacijentkinja posle veštačke oplodnje provede oko dve nedelje pod stalnim nadzorom lekara, ali da parovi često ranije odu kući.

Foto: UNS Foto: UNS

- Većina parova uradi intervenciju u Srbiji, a zatim se već posle 7 dana vrate kući, gde se prati njihovo stanje. U Srbiji postoji ukupno 15 centara u privatnom i državnom sektoru koji odlično rade ovaj posao. Stranci imaju poverenja u naše doktore,  a i mi stalno radimo na usavršavanju, da budemo još bolji - kaže dr Radunović.

Na vantelesnu oplodnju uglavnom dolaze parovi stariji od 35 godina, uplašeni da neće stići da dse ostvare u ulozi roditelja. Prema rečima prof. dr Snežane Rakić, v. d. direktora GAK "Narodni front" kaže da se ženama mogućnost da zatrudne smanjuje za oko 20 odsto posle 33. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Od 35. do 40. godine šansa za trudnoću opada za 50 odsto, a od 40. do 45. godine šansa je još manja. U Srbiju dolaze i parovi koji duže od dve godine ne mogu da dobiju decu, a naši vrhunski stručnjaci i tu beleže odlične rezultate - objašnjava dr Rakić.

Cena vantelesne oplodnje u Hrvatskoj je od 2.800 do 3.000 evra, u Češkoj su od 3.500 do 3.700, a u Švajcarskoj od 3.500 do 4.000 evra. Kriterijumi za vantelesnu oplodnju su da je žena neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da žena nije rađala, da ima očuvanu funkciju jajnika, normalan indeks telesne mase, a muškarac treba d aima "žive" spermatozoide.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitrovcanin

    8. jul 2017 | 10:31

    Da kolike su plate njima,a mi ovde radimo za 300 evra.Pa kolko ljudima ovde treba da skupe za jednu vantelesnu oplodnju.I jos nesto ona izadje vise od 2300eura,ko je radio taj zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA