Sa kruzera nazad u školsku klupu: Biljana je proputovala svet, a sada u Kini predaje engleski, i evo kako joj je to pošlo za rukom (FOTO)

Nije se pokajala što je krenula ovim putem, iako nije uvek lako. Tvrdi, iz svog iskustva, da treba da se usudiš, da napustiš zonu komfora, a to je zapravo roditeljsko gnezdo i da kreneš, a onda se ceo univerzum pokrene da ti pomogne, jer kad si hrabar da učiniš taj prvi korak onda imaš ogromnu pomoć sa svih strana. I samo divne ljude srećeš na putu

  • 1

Kada je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na smeru Bibliotekarstvo i informatika, Biljana Bjelić iz Prokuplja nije čekala da posao nađe nju, već je od prvog dana tražila zaposlenje. U tome, nažalost nije imala sreće. Onda se odlučila na hrabar potez, da radi na američkim kruzerima, a sada je u kineskom gradu Urumci gde u školi kineskoj deci predaje engleski!

Kinezi prave pravcati grad-šumu: Najzelenije naseljeno mesto na planeti izgledaće neverovatno (FOTO)

Srbi otkrili azijski san, rade za plate i do 2.500 evra: Priča iz prve ruke, od Zorana iz Pekinga

Ova hrabra devojka kaže da je najvažnije da mlad čovek radi i da je svaki pošten posao dobar.

- Posao je odgovoran. Ovde se insistira na učenju kroz igru i zabavu i sve se bazira na upotrebi jezika, a gramatika i pravila dolaze kasnije. Urumci je grad od tri miliona stanovnika i ima malo stranaca. Oni su uglavnom sa engleskog govornog područja, ali već ima četvoro koji rade ovde iz Srbije - objašnjava naša sagovornica.

Biljana za ovih nekoliko meseci koliko živi i radi u ovom gradu ima divno iskustvo. Kaže da su ljudi ljubazni i puni poštovanja i zadivljena je tom činjenicom, jer iako je proputovala gotovo ceo svet to nigde nije osetila i doživela.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Posao i vizu za Kinu moguće je dobiti samo sa fakultetskom diplomom. Poslodavac se stalno interesuje za zaposlenog od priprema za preuzimanje posla i na radnom mestu. Radim pet dana nedeljno i ovde sam dobila svoj stan i imam sve uslove za kvalitetan život i rad – navodi Biljana.

Slobodno vreme uglavnom provodi sa kolegama sa posla, upoznaje bogatu kinesku tradiciju, koja je sadržana i u umetnosti, obrazovanju ali i u egzotičnoj kineskoj kuhinji. Brzo snašla, a to je zapravo i posledica njenog ranijeg radnog iskustva u inostranstvu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Radila sam na kruzerima, takođe sa decom i to najpre sa mlađim uzrastom, a posle dobijenog unapređenja, ili kako to Amerikanci kažu promocije, radila sam sa tinejdžerima. Pred kraj svog radnog angažovanja dobila sam i šefovsko mesto. Odradila sam pet ugovora po šest meseci, sa pauzom između putovanja najdužom od mesec i po dana – seća se uporna i istrajna devojka.

Kaže da je posao na kruzerima naporan, nema slobodnog dana i smeštaj je prilično loš, jer deliš malu kabinu sa kolegama. Međutim, i ovaj posao ima svojih čari, jer je u toku jedne godine obilazila oko 20 zemalja. Imala je kolege sa svih meridijana, jer su na brodu radili pripadnici i po 60 različitih nacija. Zajednička karakteristika i poslu u Kini i u SAD-u da šefovi imaju zadatak da podrže zaposlenog, da mu pomognu i savetuju ga.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nije se pokajala što je krenula ovim putem, iako nije uvek lako. Tvrdi, iz svog iskustva, da treba da se usudiš, da napustiš zonu komfora, a to je zapravo roditeljsko gnezdo i da kreneš, a onda se ceo univerzum pokrene da ti pomogne, jer kad si hrabar da učiniš taj prvi korak onda imaš ogromnu pomoć sa svih strana. I samo divne ljude srećeš na putu.

- Ovo je moje iskustvo. Kako je nekom drugom ne znam. Shvatila sam da nije važno gde si, nego kako živiš i kakav si čovek– objašnjava naša sagovornica i naglašava da je jedino što joj uvek i neizmerno nedostoje njena porodica.

Daljinac baner

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koki

    8. jul 2017 | 17:49

    Skupi pare pa se vtati imaj cifru u glavi i kad do nje dodjes vracaj se ne ostaj zauvek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA