Filmovi na Paliću: Pred nama se odvija ekološka katastrofa, uverite se kroz ove dokumentarce

Nekad daleka budućnost, tumorna ekološka predviđanja su već počela da se ostvaruju

  • 0

Program "Eco Dox" predstaviće na Paliću, u okviru 24. Festivala evropskog filma relevantne dokumentarne filmove sa jakom zajedničkom porukom: "Planeta je u opasnosti - Budućnost je odavno počela".

Peti festival ruske muzike "Boljšoj" od 13. do 15. jula

- Ovaj program dokumentarnih filmova koji za temu ima životnu sredinu i pogled na nju filtriran kroz autorsku vizuru u najširem smislu te reči je pokušaj doprinosa svekolikom ekološkom osvešćivanju - kaže selektor programa Igor Toholj.

Nekad daleka budućnost, tumorna ekološka predviđanja su, kako primećuje on, medijski prisutna svakodnevica.

- Ona je izvesna i prepoznatljiva većini stanovnika zemlje opijenih konzumerizmom i nema više obrise daleke opasnosti koja se valja negde iz tmine budućnosti - isticće selektor.

Toholj dodaje da dokumentarni filmovi iz ovogodišnjeg programa svedoče upravo o tome da je budućnost odavno počela sa svim aspektima antropološke katastrofe koja se odvija pred nama.

Foto: Promo Foto: Promo

Iz programa se izdvaja film "Mrtvi magarci se ne plaše hijena" o otimanju zemlje u Etiopiji usled ekspanzije kapitala i ljudske pohlepe, zatim dokumentarac "Zlatni geni" o tome kako sačuvati supstancu u eri konzumerizma i površnosti.

Domaći predstavnici u ovogodišnjem programu "Eco Dox" su vrsni dokumentaristi Željko Mirković sa ostvarenjem "Obećanje" o francuskoj porodici koja se doselila u zabačeno siromašno selo na severu Srbije napušteno od strane mladih i Vladimir Perović sa kratkim filmom "Breg".

Filmovi iz programa "Eco Dox - Ekološki dokumentarci" biće prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica u periodu od 16. do 21. jula.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA