Mišja groznica hara regionom, u Požegi zabeležen prvi smrtni slučaj: Radimo te stvari svakog dana, a ne znamo da su kobne greške!

Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu

  • 0

Broj obolelih od mišje groznice u Hrvatskoj raste, razmere su dostigle nivo epidemije, a u Požegi je registrovan i prvi smrtni slučaj.

U Hrvatskoj uvode kazne za turiste koji nose kupaći na ulici: Kazna je 600 evra, a ako pijete alkohol i do 700 evra!

Zbog komplikacija prouzrokovanih mišjom groznicom preminuo je stariji muškarac, inače hronični bolesnik, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, do danas je prijavljen 191 slučaj obolele osobe.

Oboleli stižu u tamošnje bolnice gotovo svakodnevno. Ali sa kakvim se simptomima građani javljaju i kako se zapravo zaraze, objašnjava Alemka Markotić, upravnica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

- Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu. Međutim, bolest dalje može napredovati u smislu otkazivanja bubrega i smanjenog mokrenja, što ponekad dovodi do potrebe za dijalizom. Zaraze se tako što udišu prašinu u kojoj su izlučeni sekreti zaraženih glodara. Dakle bolest je uzrokovana virusom, koji se nalazi u izlučevinama zaraženih životinja - objašnjava ona.

Foto: Flickr/Ferruccio Zanone Foto: Flickr/Ferruccio Zanone

Najviše stradaju ljudi koji iz bilo kojeg razloga odlaze u šume i na njive. Bilo da su poljoprivrednici, šumski radnici, izletnici, planinari, turisti.

Da bi se zaštitili od moguće zaraze, doktorka napominje da je potrebno redovno prati ruke, ne dizati prašinu, ne ležati po travi, a ako se nešto čisti u vikendicama i šupama sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom, a posebno ne dirati gnezda glodara. Takođe zarazu može preneti i hrana koju slučajno ostavimo negde gde je izložena virusima.

Prema rečima Markotićeve, epidemija mišje groznice nije tako redak slučaj u Hrvatskoj i uobičajeno na ovim prostorima traje do oktobra, piše Dnevnik. hr.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA