U Kragujevcu i dalje napeto: Radnici Fijata neće prekinuti štrajk

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike "Fijata", sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje

  • 52
Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac Foto: Telegraf

Oko 2.000 štrajkača u "Fijatovoj" fabrici u Kragujevcu odlučilo je da neće prekinuti štrajk dok ne budu dobili pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, preneo je RTS.

Premijerka zagrmela: Apelujem! Prekinite štrajk, nema vremena za gubljenje!

Šef metalskog sindikata Italije u Kragujevcu: Radnicima će saopštiti kakva je politika "Fijata" kada se štrajkuje

Radnici su ovu odluku doneli nakon konsultacija prve i druge smene radnika.

Zaposleni zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora "Fijat Krajsler automobili Srbija", očekuje da se primenjuju standardi VCM i standardi same kompanije ili grupacije "Fijat". On navodi da je sledeće da moraju da dogovore bonus i povećanje zarada.

"Radnik u ''Fijatu'' u Srbiji, radi za 300 evra, kompanija ako mu da 355, neće da povredi nijedan propis ili internu odluku svoje grupacije", ističe Marković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Okupljeni radnici i štrajkački odbor podržavaju inicijativu premijerke Ane Brnabić da se uđe u pregovore na najvišem nivou, ali dok im se ne obrati poslodavac, poručuju da ostaju istrajni u svojim zahtevima, prenosi RTS.

Štrajkačima u "Fijatu", koji protestuju 10. dan, podršku je pružio Mikele de Palma iz sindikata metalaca Italije i poručio da je neophodan socijalni dijalog to jest da Vlada Srbije i poslodavac moraju da počnu pregovere sa zaposlenima, koji se, kako kaže, bore za bolje uslove rada.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović smatra da "Fijat" mora da poštuje Zakon o radu Srbije i započne pregovore. Poslao je podršku Vladi koja, prema njegovim rečima, treba da dovode poslovodstvo "Fijata" za pregovarački sto.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike "Fijata", sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, podržao je zalaganje premijerke Ane Brnabić za rešavanje problema u "Fijatu" i njen apel da radnici obustave štrajk kako bi se selo za pregovarački sto.

Orbović ocenjuje da je za tu sindikalnu organizaciju stav premijerke korektan i prihvatljiv.

Inače, za 10 dana, koliko traje štrajk, proizvedeno je 4.400 vozila manje od plana. Ne rade ni kooperanti sa oko 1.500 zaposlenih.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    11. jul 2017 | 08:23

    Izbacis sve napolje i dovedes mlade ljude koji nemaju gde da rade i ovako pola radnika iz zastave je sa sela pa nek idu da rade poljoprivredu.drzava tj narod ih finansira godinama!!!

  • Sale

    11. jul 2017 | 09:21

    Lepo je rečeno u saopštenju da vlasnici Fijata nikada ne pregovaraju dok traje štrajk, zato bi radnici trebali da prestanu sa inatom, prekinu štrajk i otpočnu pregovore sa poslovodstvom Fijata.

  • Jovan

    11. jul 2017 | 09:22

    Svako trazi svoja prava, radnici misle da zasluzuju vise. Treba dobro sagledati sve i sesti za sto. Drzava je aktivno ukljucena u sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA