≫ 

IRAK SLAVI POBEDU U MOSULU: Stižu čestitke iz celog sveta, ali postoji jedna stvar koja im kvari istorijski trijumf (FOTO)

Pad Mosula praktično obeležava kraj iračkog dela kalifata Islamske države, koji uključuje i sirijsku teritoriju

  • 2

Irački premijer Hajder al-Abadi i zvanično je proglasio pobedu nad Islamskom državom u Mosulu, čime je obeležio najveći poraz te terorističke organizacije od kada je proglasila "kalifat" pre tri godine.

Mosul je oslobođen od ISIS-a: Iračke vlasti slave dok se ulicama širi smrad leševa, ljudi pate za voljenima ispod ruševina (FOTO) (VIDEO)

- Objavljujem odavde kraj, poraz i kolaps terorističke države laži i terorizma koju je teroristička Islamska država objavila u Mosulun - rekao je on u govoru koji je prenošen na državnoj televiziji.

Pad Mosula praktično obeležava kraj iračkog dela kalifata Islamske države, koji uključuje i sirijsku teritoriju. Ipak, Islamska država i dalje kontroliše teritoriju zapadno i južno do grada.

Iračka državna televizija je ranije danas najavila da se očekuje da će Abadi formalno proglasiti pobedu nad IS u Mosulu.

- Iračke medijske mreže objaviće istorijsko saopštenje glavnog komandanta oružanih snaga Hajdera al-Abadija - najavila je iračka televizija.

Abadi je u nedelju stigao u Mosul kako bi čestitao vojnim komandantima pobedu nad poslednjim preostalim džihadistima posle skoro devet meseci žestokih borbi u tom drugom po veličini iračkom gradu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Koalicija prevođena SAD koja podržava iračke snage u borbi protiv Islamske države, upozorila je da pobeda nad tom terorističkom organizacijom u Mosulu ne obeležava kraj globalne pretnje koju ona predstavlja i pozvala Iračane da se ujedine u nanošenju poraza ekstremistima.

Koalicija je pozdravila pobedu nad IS u Mosulu koju je objavio irački premijer Hajdera al-Abadi, prenosi Rojters.

- Iako još postoje oblasti u starom gradu Mosula koje moraju da budu očišćene od eksplozivnih naprava i eventualnih boraca IS koji se kriju, IBS (iračke bezbednosne snage) sada čvrsto drže Mosul pod kontrolom - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Oslobođenje Mosula dokaz je da vlada i narod Iraka mogu da se, udruženim naporima, suprotstave terorističkim pretnjama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, nekoliko sati nakon što su iračke vlasti proglasile oslobođenje tog grada na severu Iraka od Islamske države.

Moskva se nada da će oslobođenje Mosula pomoći u obnovi iračkog teritorijalnog integriteta i unapređenju pomirenja unutar Iraka, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi Tas s.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

- Oslobođenje Mosula postalo je moguće zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti iračke vojske, narodnih milicija i kurdskih jedinica Pešmerga. Time je pokazano da vlada i narod prijateljskog Iraka mogu da se suprotstave terorističkim pretnjama kroz zajedničke napore - ističe Ministarstvo.

Istovremeno, u saopštenju se napominje da je oslobođenje Mosula "skupo plaćeno" jer je, kako se navodi na osnovu različitih izvora, iračka vojska izgubila oko 30.000 pripadnika, dok je tokom operacije oslobađanja ubijeno oko 7.000 stanovnika Mosula - kako kao rezultat akcija džihadista, tako i u vazdušnim napadima koalicije na čelu sa SAD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Iako je oružani otpor islamista i dalje sporadično prisutan, položajima Islamske države zadat je razoran uradac. Dalji planovi su da se terorističko prisustvo istrebi u celoj zemlji - zaključuje rusko Ministarstvo.

I američki predsednik Donald Tramp pozdravio je u ponedeljak uveče pobedu iračkih snaga nad Islamskom državom u severnom iračkom gradu Mosulu, istakavši da ta pobeda nagoveštava da su "dani Islamske države u Iraku i Siriji odbrojani", preneo je AFP.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    11. jul 2017 | 09:25

    To je dobro što Irak slavi pobedu nad ISIS-om, ali ajde da pogledamo kako je do toga došlo. Do toga je došlo tako što je USA i NATO i ostali srušili Sadama Huseina na lažima te iskoristili Iračke zalihe nafte u svoju korist i doveli do svega ovoga kao i u Libiji i ostalim Arapskim zemljama. Na čast im to .....

  • Vase ime

    12. jul 2017 | 01:51

    Kakvu pobedu ? Sve sruseno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA