≫ 

Obeležena 22. godišnjica od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici (FOTO) (VIDEO)

U Potočarima će biti ukupana još 71 identifikovana žrtva čija su tela, kako se navodi, pronađena u masovnim grobnicama

U Memorijalnom centru u Potočarima, u prisustvu velikog broja građana pristiglih iz svih delova BiH i država regiona, danas je počelo obeležavanje 22. godišnjice od ratnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici tokom proteklog rata.

Potvrđena presuda: Holandija odgovorna za smrt 300 muslimana kod Srebrenice

U Potočarima će biti ukupana još 71 identifikovana žrtva čija su tela, kako se navodi, pronađena u masovnim grobnicama. Prilazni putevi prema Srebrenici su kao i svake godine puni automobila i autobusa.

Država Srbija nije dobila zvanični poziv da prisustvuje u Potočarima ove godine, a pozvani su lideri opozicije Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i bivši ombudsman Saša Janković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je 2015. u Potočarima boravio u svojstvu premijera kada je na najbrutalniji način kamenovan, ponovio je sinoć da se u Srebrenici dogodio strašan zločin i da iskreno saoseća sa porodicama žrtava, kao i da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za budućnost, odnosno da smo, kako je rekao, jedni drugima potrebni.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Vučić je gostujući na TV Hepi rekao da Srbija nije dobila pozivnicu za obeležavanje zločina u Potočarima, da oni koji su otišli iz Srbije u prethodnim danima mogu da iskažu svoje mišljenje, ali da njegova reč, kao i predsednika vlade i ministra inostranih poslova, obavezuje.

Kako je rekao dogodio se stravičan zločin i nada se da smo izvukli pouke, kao i iz Bratunca, Oluje, "da ne govorim o najstrašnijem - Jasenovcu". Prema njegovim rečima, ključno je da tako nešto više nikada ne sme da se dogodi nijednom narodu. Inače, vlasti BiH do danas nisu našli nalogodavce i počinioce napada na predsednika Vučića.

Srbija i Republika Srpska ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, već su stava da se u tom gradu tokom proteklog rata dogodio ratni zločin.

Komemoracija je počela obraćanjem bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SADA Bakira Izetbegovića, a potom je izveden Inferno. Centrlanu molitvu za žrtve predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Komemoraciji ne prisustvuje ni prvi gradonačelnik Srebrenice iz reda srpskog naroda Mladen Grujičić jer, kako je ranije objasnio, smatra da nije poželjan u Memorijalnom centru u Potočarima.

Na groblju u Potočarima do sada su sahranjeni ostaci 6.504 srebreničke žrtve.

Povodom ovog događaja poruke su uputili visoki zvaničnici EU među kojima su komesar za susedstvo Johanes Han i šefica Evropske diplomatije Federika Mogerini, zatim komesar za ljudska prava Saveta Evropa Nils Muižnieks, sudija Haškog tribunala Karmel Ađijus, šef OESCE-a u BiH Džonatan Mur... U zajedničkoj poruci Mogerinijeve i Hana se navodi da su njihova srca i misli sa žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima.

- Danas iskazujemo počast žrtvama - navodi se u saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Kako su naveli, vrednosti koje su tako surovo pogažene pre 22 godine - kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije i jednakosti - sada su jezgra evropskog angažmana s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima na putu integracije u EU.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

- Sutra će se lideri iz regiona sastati u Trstu i svi skupa raspravljati o tome kako region pokrenuti u pravom smeru uz zajedničke inicijative. Proces pridruživanja Evropskoj uniji je tu da povede cijeli region prema pomirenju, pravdi i saradnji - navedeno je u poruci.

Šef OSCE u BiH Džonatan Mur poručio je da je bol i tugu nemoguće zaboraviti, ali da građani BiH moraju živeti u sadašnjosti.

- 11. jula moramo imati na umu sve žrtve i budućnost BiH te koju ulogu možemo da imamo i mi zajedno s partnerima iz BiH - rekao je Mur.

Muižnieks izjavio je da svaki put kada se sastane sa porodicama žrtava, uključujući i susret tokom posete BiH prošlog meseca, bude dirnut snagom, hrabrošću, odlučnošću s kojom oni traže istinu i pravdu tokom protekle 22 godine.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

- Oni zaslužuju poštovanje i podršku. Nažalost, njihovu borbu uzurpiraju politički akteri i njihovo dostojanstvo je napadnuto javnim govorom i demonstracijama, posebno u Republici Srpskoj, gde neki umanjuju ili flagrantno negiraju srebrenički genocid, ili još gore, glorifikuju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To je sramotno i ne sme ostati nekažnjeno - smatra evropski komesar za ljudska prava.

Sudija Ađijus je uoči početka komemoracija izjavio da je ovaj boravak u Potočarima danas nešto emotivniji nego ranijih godina iz razloga što je, kako je rekao, tu poslednji put u funkciji predsednika Haškog tribunala. Predsednik Haškog tribunala je podsetio da je izdata 161 optužnica i osigurana pravda za sve žrtve u tim predmetima.

- Mogli smo možda uraditi i više i bilo bi više osoba koje su optužene za ratni zločin, ali nismo stvoreni da trajemo zauvek. Ovo je tribunal UN-a koji se finansira od članica EU i dostigli smo 25 godina rada. To je ogromno postignuće - kazao je Agius.

On je kazao da je Haški tribunal imao ogromnu odgovornost nakon Nirnberga i Tokija, odnosno suđenja nakon Drugog svetskog rata. Predsednik Međunarodnog suda u Hagu je rekao da taj sud nije stvoren da gradi pomirenja, već da ostvari prava i dovodi pred pravdu one koji su optuženi za počinjene zločine.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

- Funkcija tribunala je presuditi da li su krivi ili ne, a ne pomirenje. Pomirenje je ostavljeno ljudima Bosne i Hercegovine, drugim zemljama, kao i političarima - dodao je on.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Srbije Jovanović i ove godine prisustvuje komemoraciji u Srebrenici, a po dolasku u Potočare on je kritikovao vlast u Srbiji rekavši da "promena nema", ali i da je važno što je miting podrške Ratku Mladiću u Banjaluci odložen. Te promene, kako je rekao, za njega nisu dovoljne.

- Generacije su odrasle s jedne strane uz osjećaj velike nepravde, tu mislim na Bošnjake, a s druge strane s hipotekom ratnog ludila devedesetih i neodgovorne politike koja je ovde doživela slom - naveo je Jovanović.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Čanak je po dolasku u Memorijalni centar u Potočarima rekao da "niko ne sme zaboraviti srebreničku tragediju" i ponovio zahtev srpskim vlastima da Srebrenica uđe u školski program škola u Srbiji.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Skup u Potočarima obezbeđuje veliki broj pripadnika policije.

Ipak, grupa od oko 150 učesnika bošnjačkog pokloničkog marša "Žepa-Potočari" prošla je juče kroz Srebrenicu, noseći ponovo nekoliko ratnih, belih zastava sa ljiljanima, takozvane Armije BiH.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA