Mihajlović: Banke su zainteresovane da finansiraju Autoput mira

Kaže, razgovaraće se i o novim poslovima odnosno mogućnosti finansiranja regionalnih puteva u Srbiji i određenih železničkih pravaca. "Na tome već radimo sa SB već šest meseci i očekujemo na jesen pozitivne rezultate na Bordu Svetske banke", rekla je Mihajlović

  • 1

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila danas u Trstu da će se na evropskom samitu za Zapadni Balkan razgovarati o gradnji "Autoputa mira" Niš - Merdare - Priština i da su za finansiranje tog projekta zainteresovane Svetska banka, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Niče novo naselje u Beogradu u kome će cena kvadrata biti 1.300 evra. Kupac prvog stana ima posebnu povoljnost

Imovina KBC najverovatnije neće biti zaplenjena: Ovo su reči Zorane Mihajlović

Sa medunarodnim finansijskim organizacijama koje učestvuju razgovaraće se o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železnickoj infrastrukturi i obnove kliničkih centara u Srbiji, rekla je Mihajlović Tanjugu.

- Imamo dugoročnu saradnju i sa SB, EIB i EBRD, koje su zainteresovane za finansiranje gradnje autoputa Niš - Merdare - Priština, Autoputa mira kako ga mnogi nazivaju - rekla je Mihajlović.

Kako kaže, razgovaraće se i o novim poslovima odnosno mogućnosti finansiranja regionalnih puteva u Srbiji i određenih železničkih pravaca. "Na tome već radimo sa SB već šest meseci i očekujemo na jesen pozitivne rezultate na Bordu Svetske banke", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da će Srbija, u okviru Samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o Transportnoj zajednici, ali da će iskoristiti i priliku za razgovore o formiranju regionalnog ekonomskog tržišta.

- Mi smo već na samom kraju pregovora sa EIB upravo za železnički pravac Niš - Dimitrovgrad, ne samo da se elektrifikuje pruga već da se napravi i obilaznica oko Niša, s obzirom da se o tome projektu priča već godinama. Finalni razgovori biće u Trstu i očekujemo u narendom periodud potpisivanje ugovora - istakla je Mihajlović.

Ministarka ističe da je veoma važno što će razgovarati i o tome da se napravi jedinstveno transportno tražište svih zemalja Zapadnog Balakana.

Prema njenim rečima, Srbija je inicirala i tokom samita će posebnu pažnju posvetiti smanjivanju nefizičkih barijera kako roba na granicama ne bi stajala i po nekoliko satai, što je sada čest slučaj.

- Srbija se graniči sa velikim brojem zemalja. Za nas je važno da se povezujemo, gradimo puteve i modernizujemo pruge, to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije i zato smo danas ovde - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će biti formirana i regionalna privredna komora, što je značajno za otvaranje novih radnih mesta i dolazak novih investicija.

Kako je navela Mihajlovićeva, ministar finansija Dušan Vujović će potpisati ugovor za kreditiranje kliničkih centara u vednosti od 50 miliona evra, što je nastavak saradnje sa EIB kada je reč o modernizaciji, rekonstrukciji i izgradnji kliničkih centara u Srbiji.

Ona je dodala da Srbija koristi kredite SB, EIB i EBRD koji imaju niske kamatne stope.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    11. jul 2017 | 16:33

    Bolje vi napravite taj autoput i povezite zapadnu Srbiju sa ostatkom zemlje konacno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA