Počele NATO vojne vežbe "Čuvar Sablje" u Bugarskoj: Učestvuje 25.000 vojnika, među njima i Srbi (FOTO)

Osnovni cilj vežbe je unapređenje planiranja, organizovanja i izvođenja združenih vežbi

  • 11

Glavne NATO vežbe u Istočnoj Evropi počele su danas u Bugarskoj, a u njima učestvuje 25.000 vojnika iz više od 20 zemalja članica te organizacije i partnerskih zemalja, pa i Srbije, prenosi AP.

Crnogorci ne vole NATO, iako su već postali članica

Vežbe pod nazivom "Čuvar sablje" ili "Šabla 2017", koje predvodi američka vojska, trajaće do 20. jula, a održaće se i u Mađarskoj i Rumuniji i u vazdusnim bazama na Crnom moru, navodi AP. Ceremonija otvaranja bila je u Novom selu u Bugarskoj, gde se nalazi vojni kamp, a za vreme trajanja održaće se ukupno 18 vojnih vežbi.

Kako se navodi, vežba se povećanje interoperabilnosti zemalja učesnica, kao i demonstracija odlučnosti i spremnosti da članice NATO očuvaju bezbednost i stabilnost u regionu Crnomorske regije.

"Šabla 2017" predstavlja zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa raketnim sistemima za protivvazduhoplovna dejstva.

Osnovni cilj vežbe je unapređenje planiranja, organizovanja i izvođenja združenih vežbi sa vazduhoplovstvima i protivvazduhoplovnim odbranama armija u okruženju, odnosno, podizanje nivoa sposobnosti zaštite vazdušnog prostora.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Vežbe "Čuvar sablje" održavaju se jednom godišnje od 2013. godine.

Iz sastava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na vežbi učestvuju većinom pripadnici iz sastava 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Bojno gađanje realizuje se na raketno-tehničkim sredstvima Bugarske armije i protivavionskim raketama sa kojima raspolaže RV i PVO Vojske Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije četvrti put učestvuju na vežbi "Šabla", koja se održava na istoimenom poligonu Bugarske armije na obali Crnog mora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar. M

    11. jul 2017 | 17:10

    Dali se pita narod u ovoj drzavi za takve stvari? Izvodimo vezbe sa onim koji si kao agresori pobili hiljade nasih sugradjana i dece.

  • Jadranka

    11. jul 2017 | 17:37

    Sta mi trazimo na tim vezbama?! Unistili nam drzavu, poubijali i rasterali mladost... A mi podvijenog repa stali u red i cekamo parce paznje od njih! Ima li ova nasa vlast ponos i do kada ce gaziti svoj narod? Sram vas bilo! Terate nase vojnike koji su branili Srbiju od NATO-a da sada vezbaju sa istim tim zlocincima!

  • Ja

    11. jul 2017 | 19:15

    Jel bas moramo da se prodajemo svima ? Sta trazimo sa nasim ubicama ? Dokle ce ovo ludilo jos da traje , ima li iko normalan da ucini nesto za nas ? Sramota me

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA