U zadužbini kralja Milutina krenuli sa PROIZVODNJOM PIVA! (FOTO)

Pun kapacitet pivare manastira Banjska iznosiće 30 tona piva mesečno

  • 13

Na veliki crkveni praznik Petrovdan, u manastiru Banjska, u jednoj od najlepših zadužbina kralja Milutina, posle 6 vekova, otpočela je proizvodnja prvog srpskog piva.

SRBI U SREDNJEM VEKU BILI GENIJALCI: Oko veštačkog jezera sagradili smo dvorce iz bajke (FOTO)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, su danas svečano pustili u rad pivaru manastira Banjske.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovde u manastiru Banjska, proizvodiće se pivo koje smo razvili zajednički sa Eparhijom Raško-prizrenskom, uz pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju - rekao je u Banjskoj Marko Đurić.

On je istakao da će manastir Banjska i njegova ekonomija upotpuniti svoj duhovni život koji se meri vekovima i proizvodnju piva koja će pomoći očuvanju i opstanku manastirske ekonomije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Đurić je pozvao Srbe da posete svetinje na Kosovu i Metohiji, da žive sa njima, da posete naš narod u pokrajini, da probaju novo banjsko pivo, koje na etiketi ima srpskog srednjevekovnog junaka iz malene Banjske.

On je naglasio da je " izgradnja naših svetinja poruka svima onima koji su u prošlosti te svetinje rušili, svima onima koji su proterivali, da ćemo uvek obnoviti i uvek se vratiti, nikada nećemo odustati i nastavićemo da se borimo srcem, razumom, uz Božiju pomoć da gradimo delo koje su započeli naši preci, delo za koje možemo da kažemo da je i narodno i državno i crkveno, a to delo jeste srpsko Kosovo i Metohija".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pun kapacitet pivare manastira Banjska, koji se u starim spisima pominje kao jedan od manastira na Kosovu i Metohiji u kojem se kuvalo pivo, iznosiće 30 tona piva mesečno.

Sredstva za izgradnju pivare, u ukupnom iznosu od 13,8 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kroz Program raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na području AP Kosovo i Metohija, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Daljinac baner

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Световеликомууученик СТАЛИН

    12. jul 2017 | 19:47

    Ок мени као комунисти ово није уреду,али то је још један доказ да црква данас има све мање везе с вером а још мање са народом,тако да у цркву не верујем.

  • M

    12. jul 2017 | 22:14

    Bože oprosti,ne znaju šta rade.

  • R36

    12. jul 2017 | 20:23

    Ti veruj u Tita! Valjda ce takvi kao ti da spasu narod od bede!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA