NAJBOLJI U REGIONU: Film "Klip" osvojio nagradu "Bauer"

Na Motovunskom filmskom festivalu u Hrvatskoj, film rediteljke Maje Miloš osvojio je nagradu za najbolji film u regionu

  • 0

Film "Kašnjenje" urugvajskog režisera Rodriga Plae dobitnik je glavne nagrade "Propeler Motovuna" ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala, dok je nagrada "Bauer" za najbolji film u regionu pripala filmu "Klip", mlade srpske režiserke Maje Miloš. 

Poslednje večeri ovog tradicionalnog filmskog festivala, koji se odvija u ovoj maloj istarskoj varošici, objavljeno je i da je nagradu filmskih kritičara FIPRESCI dobio film "Igra" (Play), švedskog režisera Rubena Ostlunda, a za najbolji kratki film nagradu je dobio holandski film Slonovske noge (Elephant Feet) režisera Dana Gisina (Geesin).

"Klip", debitantski film Maje Miloš, nagradu "Bauer", nazvanu po režiseru Branku Baueru, dobio je za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicione stvarnosti, navodi se u saopštenju žirija.

U finalu s "Klipom" bili su hrvatski film "Ljudožder vegetarijanac" Branka Šmita (Sćmidt) i slovenački "Izlet" u režiji Nejca Gazvode. Film "Kašnjenje" je nagrađen zbog svoje humanosti i nežnosti i ekspresivne i emotivne priče o porodičnoj ljubavi koja je snimljena s izvanrednim režiserskim veštinama.

U obrazloženju nagrade FIPRESCI, koja je dodeljena filmu "Igra", ističe se da je taj film upečatljiv i složen prikaz savremene Evrope, prelomljen kroz prizmu odnosa moći najmlađih generacija u najrazvijenijoj od demokratija.

Pobednici ostalih nagrada proglašeni ranije, pa je nagrada Mejverik (Maverick) ove godine pripala kultnom britanskom režiseru Terensu Dejvisu (Terence Davies), dok su nagradu za 50 godina rada u filmu dobili režiseri Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA