SRBI POBEGLI IZ PAKLA SIRIJE: Plaćene ubice kolju i pljačkaju! (FOTO)

Grupa od 40 državljana Srbije i članova njihovih porodica evakuisana danas iz Sirije i avionom "Jata" dovezena u Beograd. Telegraf prenosi njihova potresna svedočenja

  • 3

Grupa od 40 državljana Srbije i članova njihovih porodica evakuisana je danas iz Sirije i avionom "Jata" doputovala je u Beograd.

Naš reporter je na aerodromu "Nikola Tesla" sačekao srpske državljane, uglavnom žene udate za Sirijce i njihovu decu, kojima su dobrodošlicu poželeli predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljnih poslova. Neke od njihovih potresnih priča možete pročitati samo ovde.

U Siriji koja je zahvaćena građanskim ratom, pre početka evakuacije bilo je oko 200 srpskih državljana. U Alepu, u kome se vode najžešće borbe, ostalo je još nekoliko desetina naših državljana sa kojima su MUP i MSP u kontaktu. Dragan Marković iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da će ponovo biti organizovan let iz Damaska ako preostali državljani Srbije budu hteli da se evakuišu.

BILJANA AJUBI: TAMO JE PRAVI PAKAO!

Beograđanka Biljana Ajubi, udata za stomatologa iz Alepa, pobegla je iz Sirije sa dve ćerke i sinom. Za naš portal kaže da je tamo pravi pakao!

- Živela sam u Alepu 28 godina. Muža Hajsama sam upoznala dok je u Beogradu studirao stomatologiju, udala se i otišla s njim u Siriju. Mogao je da dođe s nama, ali nije hteo! Ostao je da čuva stan i ordinaciju. Njegov kolega, koji je imao laboratoriju, ubijen je. Bande pobunjenika, među kojima su plaćenici iz Libije, Alžira, Somalije, upadaju ljudima u stanove. Ako su dobre volje, onda ih teraju napolje i pljačkaju, dok ih u najčešćem slučaju bukvalno kolju! Nemaju milosti! - kaže Biljana i dodaje da posle 20 sati uveče niko ne sme da izađe na ulicu.

-  Pobunjenici umotani u crne marame pucaju po ulici u trku! Sada su počeli da oblače vojne uniforme, više niko ne može da razlikuje vojsku od pobunjenika. Ukinuli su nam internet da ne bismo mogli da komuniciramo ni sa kim. Gledaju se samo BBC i katarska TV, koji plasiraju  jednostrane informacije. Sirijci su ponosan narod i bore se protiv izdajnika! Običan, pošten čovek je u strahu, jer ima puno ubistava i kidnapovanja. Ceo svet je protiv Sirije osim Rusije i Kine. Ne znam zašto im je Sirija trn u oku? Vojska vodi rat i po pravdi boga bi trebalo da pobedi država, a ne Amerika i Saudijska Arabija - kaže Biljana, srećna što je pobegla iz pakla rata.

MOHAMED OLABI: SVI PUCAJU NA SVE!

Doktor Mohamed Olabi, koji je doputovao sa suprugom Srpkinjom, kaže da se na periferiji Damaska puca naveliko!

- Ne zna se ko su pobunjenici, a ko je vojska. Običan svet je uplašen. Odlučili smo da pobegnemo iz Damaska iz straha da nam se tamo nešto ne dogodi. Moja žena je jako uplašena i nije u stanju da govori. Sada idemo kod njene familije na Banovo brdo - rekao je dr Olabi na tečnom srpskom jeziku.

SVETLANA ĐURĐEVIĆ: U SIRIJI JE KAO NEKAD U BOSNI!

Svetlana Đurđević iz Loznice, koja je došla sa suprugom, državljaninom Sirije, kaže da je tamo građanski rat nalik onom u Bosni.

Pucnjava se čuje najviše noću, narod je s razlogom uplašen - kaže Svetlana dok se pozdravlja s rodbinom.

IZAT BIZRI: AMERIKA JE STAVILA ŠAPU NA NAŠU ZEMLJU

Izat Bizri, koji je doputovao kod ujaka u Beograd, poredi stanje u Siriji s ratom na Kosovu.

- Rođen sam u Siriji. Majka mi je Srpkinja, a otac državljanin Sirije. Oni su ostali tamo. Ne znam šta će biti, jer je Amerika stavila šapu na našu zemlju - uplašeno i zbunjeno priča Izat.

(A. T. / Foto: Marko Todorović )

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    4. avgust 2012 | 08:24

    mislim da je ovo istina o Siriji.Amerika kao najgori izdanak drzave,koju treba unistiti,sa jos nekim drzavama u svetu,misleci da je gospodar sveta,uvozi placenike i pokusava da promeni uredjenja u svim drzavama koje joj se ne svidjaju.Zato podrzavam Rusiju i Kinu jer jedino one govore istinu o svemu.A zamislite ova nasa,poltronska drzava,koja zna istinu,preziveli smo slicno scenario,uvodi sankcije Siriji.

  • Kengurija

    7. avgust 2012 | 04:20

    Ovim ljudima je potrebno psiholosko savetovaliste i drzava bi to trebala podhitno da organizuje. To su obicni gradjani koji nisu 'trenirani' da prezivljavaju posledice rata koje se nazalost kasnije pokazu. Veoma je vazno da im se sada pomogne, jer ce mozda kasnije biti prekasno. Srbija bi trebala sve da ucini da dovede i preostale Srbe sa porodicama nazad jer ako ostanu mi najbolje znamo kakva ih sudbina moze zadesiti.

  • miami

    3. avgust 2012 | 20:08

    E,samo nam jos oni trebaju.Kao da smo zaboravili da nam muslimani donose samo nesrecu,pat i patnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA