ČUDO NA HIPODROMU: Konji pomažu obolelim mališanima da prohodaju! (FOTO)

Hipoterapija, terapijska metoda lečenja dece obolele od cerebralne paralize uz pomoć konja, pokazala je odlične rezultate. Mali Marko na leđima kobile Latife za samo dva meseca stao na stopala

  • 1

- Eno je Latifa! - kaže sa osmehom mali Marko približavajući se konju.

Nekoliko sekundi kasnije on sedi potpuno sigurno i samouvereno u Latifinom sedlu i osvaja prostor beogradskog hipodroma.  Ovaj prizor bi bio uobičajen za sve osim za one koji znaju Markovu životnu priču.

Ovaj trogodišnji dečak boluje od cerebralne paralize. Krenuo je na hipoterapiju, na ovim prostorima novu metodu u kojoj se koriste trodimenzionalni pokreti konja u svrhu rehabilitacije teško obolelih, koja mu je već pomogla da postigne značajne rezultate.

- Marko ima brata blizanca koji je potpuno zdrav. Kada smo čuli za ovaj oblik terapije, doveli smo ih obojicu, da se Marko ne uplaši. Sećam se trenutka kada su prvi put videli Latifu. Obojica su se skamenili, nisu mogli da progovore - kaže Dušan, Markov tata.

Već drugi put bilo je bolje, uspeo je da se oslobodi.

- Sada jedva čeka da dođe ovde, drugarima u obdaništu samo o tome priča, a oni mi zavide jer je strašna faca i jaše konja. Sada je ponosan i često nam se pohvali pričom o tome šta je radio na terapiji – s ponosom govori otac mališana.

Suština ovog metoda lečenja počiva na ideji da se jahanjem razvija osećaj za simetriju i ravnotežu, jačaju mišići, poboljšava koordinacija. Toplina konja deluje na smanjenje grčeva i posebno utiče na opuštanje mišića nogu.

Roditelji ovog mališana, i nekolicine drugih koji dolaze na beogradski hipodrom, primećuju poboljšanje, a kod Marka je ono dalo najbolje rezultate iako na terapiju dolazi samo dva meseca.

- Kad smo ga doveli, mogao je da stoji samo na prstima, a sada već može da stane punim stopalom na tlo. On se, doduše, često zaboravi, ali mi ga podsetimo - dodaje njegov tata.

Rad sa konjima ne samo da utiče na fizičke sposobnosti dece, već im daje i ogromnu volju za sve ostale aktivnosti. Za vežbe sa jednom osobom potreban je terapeut posebno edukovan iz oblasti terapije uz pomoć konja, vodič konja i asistent. Konj treba da bude zdrav i poslušan.

- Hipoterapijom deca razvijaju ljubav prema životinjama, sposobnost motoričkog planiranja, modifikuju ponašanje i stvaraju pozitivne odnose u grupi. Ovaj oblik lečenja može da se primeni kod 25 dijagnoza ili teškoća u razvoju - objašnjava Velimir Depalov iz Udruženja "Potkovica", čiji je tim stručnjaka (defektolozi, fizioterapeuti i radni terapeuti) osmislio program i pokrenuo ga u Beogradu.

On dodaje i to da se početak vežbanja određuje prema dijagnozi koju daju stručnjaci, a da sama hipoterapija pozitivno deluje na normalizaciju mišićnog tonusa, povećava obim pokreta, kontroliše držanje tela, poboljšava koordinaciju, ravnotežu, simetriju pokreta, cirkulaciju i disanje, pojačava koncentraciju i pažnju.

Osim brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, hipoterapija blagotvorno deluje i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta. Naime, podiže samopouzdanje, pomaže u socijalizaciji i razvijanju prijateljskih odnosa.

Dokazano je i da hipoterapija ima pozitivno delovanje i na učenje, motorno planiranje, poboljšanje koordinacije oko-šaka, vidne i prostorne percepcije.

- Hipoterapijom uspešno se rešavaju neuromotorni problemi, pri čemu se tokom hoda sa leđa konja na jahača prenosi trodimenzionalni impuls. Jahač je na konju bez sedla, jer se na taj način bolje prenose ritmičke oscilacije, koje simuliraju pokrete karlice kod ljudi. To je izuzetno dobar motorni trening karlice i trupa, gde se karlica pokreće u svim pravcima, što se ne može dobiti u drugim uslovima - kaže Depalov.

On dodaje da nijedna mašina za vežbanje ili program vežbi ne mogu obezbediti toliku efikasnost. Kod osoba koje se otežano kreću ili se kreću pomoću invalidskih kolica hipoterapija bi predstavljala dobar terapijski izbor kao dopuna standardnim terapijama.

Tokom terapije Marko je Latifu očetkao, nahranio i igrao se sa njom. Kad je došlo vreme za rastanak, primio je to teška srca, ali su ga utešile očeve reči da će je uskoro opet videti. I tako do konačnog ozdravljenja, nadaju se svi na Hipodromu.

(Biljana Tasić / Foto: Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    6. septembar 2012 | 12:22

    Hvala na ispravkama i sto ste objavili tekst. Znacice mnogo drugim roditeljima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA