Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Siriji, Rusija i Kina glasale protiv

Rusija je osudila Rezoluciju kao štetnu, tvrdeći da pokazuje podršku pobunjenicima koji se bore da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada

  • 0

Generalna skupština UN usvojila je velikom većinom glasova rezoluciju kojom se kritikuje neuspeh Saveta bezbednosti UN da okonča konflikt u Siriji i osuđuje sirijski režim zbog upotrebe teškog naoružanja.

Za rezoluciju, koju je predložila Saudijska Arabija uz podršku arapskih zemalja i Zapada, glasale su 133 članice Generalne skupštine, dok je 12, među kojima i Rusija, Kina, Iran i Kuba, bilo protiv, a 31 država se uzdržala od glasanja.

Generalna skupština UN nema zakonski mehanizam da sprovede rezoluciju, ali bi njeno usvajanje sa većinskom podrškom trebalo da ima moralnu i simboličnu snagu.

U rezoluciji se izražava žaljnje zbog neuspeha članica Saveta bezbednosti UN da se slože oko mera kojima bi se navela sirijska vlada da pozitivno odgovori na zahteve UN i okonča 18 meseci duge borbe u toj zemlji.

Pre glasanja, u arapskom nacrtu rezolucije, u nastojanju da on dobije što više glasova, izuzeto je poglavlje u kome se od sirijskog predsednika Bašara el Asada eksplicitno tražilo da ode s vlasti.

Rusija je kao štetnu osudila danas usvojenu Rezoluciju, tvrdeći da ona pokazuje podršku pobunjenicima koji se bore da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je skupštini UN da saudijski nacrt rezolucije krije u sebi javnu podršku naoružanoj opoziciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA