SRBIN NA PROSLAVI “OLUJE”: Džakula: Opet ćemo živeti zajedno!

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula je na proslavi godišnjice "Oluje" rekao da je njegova poseta simbolična i da time odaje počast svim žrtvama. Predstavnici Srpskog narodnog vijeća odbili su da prisustvuju, jer se u Kninu slavi progon Srba, a ne mir

  • 8

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula jedini je Srbin koji prisustvuje svečanoj proslavi 17. godišnjice "Oluje" u Kninu. Ostali predstavnici Srba i dalje odbijaju da prisustvuju ovom događaju, dok se položaj hrvatskih Srba ne popravi.

Na kninski trg je došao praćen velikim obezbeđenjem. Bio je smešten između drugog i trećeg reda gotovo odmah iza kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Nakon pozdravnih govora predsednika i premijera Hrvatske, okružen obezbeđenjem, Veljko Džakula je velikom brzinom ispraćen s kninskog trga, ali je "gotovo u trku" dao nekoliko izjava.

- Poruka mog dolaska na obeležavanje 'Oluje' je simbolična, a to je da odamo počast svim poginulima i svim žrtvama koje su se dogodile u Oluji - rekao je Džakula.

- Bilo je i drugih žrtava u Oluji koje takođe treba da se priznaju. Legitimet akcije Oluje će biti velik koliko vama toliko i drugima kada sve žrtve dobiju svoj pravi pijetet i kada se o svima njima bude progovorilo. One to očekuju i tada će imati legitimitet - kazao je Džakula i na pitanje hoće li dati izvinjenje za zločine srpske vojske nad Hrvatima u Domovinskom ratu rekao:

- Izvinjenje je dao onaj koji je bio odgovoran za to, a to je bio Milan Babić. U Kninu nisam imao nikakve neugodnosti iako ja mislim da su mnogi bili nespremeni za moj korak i sa srpske i sa hrvatske strane. No, do njega je trebalo doći jer smo mi stolećima živeli zajedno i živećemo opet bez obzira na strahote koje su se dogodile. Za sve žrtve uvek je mala reč izvinjenje i one daleko više zaslužuju od samih reči - rekao je Džakula dodajući kako on nikada nije osuđen u Hrvatskoj niti da je bio agresor.

Ministar odbrane Ante Kotromanović je, komentarišući dolazak Džakule u Knin, istakao da su dobrodošli svi koji priznaju da je "Oluja" bila oslobodilačka operacija.

Trku novinara za Veljkom Džakulom glasno i ogorčeno je prokomenitrao jedan hrvatski branitelj.

- Sve vas može da bude sram što vam je više stalo do toga šta će reći Džakula od toga što imaju za reći i kako je hrvatskim braniteljima.- rekao je jedan od branitelja.

Podsetimo, zbog dolaska Veljka Džakule neka braniteljska udruženja najavljivala su i spuštanje hrvatske zastave na pola koplja.

- Ako je dolazak Džakule priznanje da je izvršena velikosrpska agresija na Hrvatsku i da se Hrvatska u tom teškom krvavom ratu odbranila, onda pozdravljam taj gest. Međutim, mislim da Džakula nije taj koji treba da prenosi te poruke s obzirom da mu je hrvatska policija stavljala lisice na ruke kao jednom od organizatora okupacije i njihove tzv. paradržavne tvorevine - kaže predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji inače nije pozvan na proslavu u Kninu.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac naglasila je da je pobeda izvojevana u "Oluji" bila kruna 900-godišnje čežnje za slobodnom Hrvatskom.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović na proslavi 17. godišnjice "Oluje" je rekao da pobediti u miru znači pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se.

Udruženja izbeglica: Ovo je uvreda za proterane i poginule Srbe

Koalicija udruženja izbeglica kritikovala je Džakulu zbog toga što je danas prisustvovao obeležavanju 17. godišnjice "Oluja" u Kninu, jer je time, kako je ocenjeno, priznao legitimitet te vojne operacije.

"Koalicija udruženja izbeglica osuđuje odlazak Veljka Džakule na obeležavanje 'Oluje' u Knin jer to predstavlja uvredu za sve proterane, poginule i nestale Srbe", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Koalicija ocenjuje da je Džakula prihvatio zvaničan stav Hrvatske da je "Oluja" bila legitimna i oslobodilačka što, kako piše u saopštenju, nije tačno.

"'Oluja'"predstavlja katastrofu za srpski narod i završni čin etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj. S druge strane, poštujemo Republiku Hrvatsku u njenim granicma i zalažemo se da ona zaista postane multietnička i civilizovana država u kojoj će Srbi imati jednaka prava kao i Hrvati, što sada nije slučaj", dodaje se u saopštenju.

Koalicija je istakla da Hrvatska treba da se suoči sa prošlošću i istinom o ratu, i pozvala Vladu Srbije da pokrene suštinski dijalog sa Vladom Hrvatske o nalaženju "sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja temeljnih problema proteranih Srba".

"To je jedini put koji može dovesti do trajnog mira, stabilnosti i pomirenja između dva naroda. Svaki drugi put je osuđen na neuspeh", ukazuje se u saopštenju.

Na centralnoj svečanosti proslave 17.godišnjice "Oluje" predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko položili su venac na spomenik Hrvatske pobede "Oluja 95", nakon čega je podignuta zastava na kninskoj tvrđavi, kao sećanje na podizanje zastave nakon ulaska u Knin.

Na komentare veteranskih udruženja da je službena proslava u Kninu preskromna, Josipović je rekao da se "rodoljublje ne meri novcem".

Zbog masovnog nošenja ustaških oznaka, policija je upozorila na to da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenog sadržaja, kao i da je zabranjeno podsticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi.  Srbi u Hrvatskoj i njihovi predstavnici u manjinskim većima juče su održali komemorativne sednice na kojima je, nakon minuta ćutanja, pročitana izjava sećanja za stradanja i žrtve Srba u "Oluji" i "Bljesku".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • isi

    5. avgust 2012 | 18:22

    BUDALA RTETARDINA!

  • stevo nikolic

    10. septembar 2012 | 04:56

    Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da ta stranka smatra da EU treba da zabrani Hrvatskoj da slavi akciju “Oluja”, jer se radi o nezapamćenom genocidu posle Drugog svetskog rata i da zbog toga takođe treba da im zabrani ulazak u Uniju. - Gledao sam izveštaj hrvatskih državnika koji slave i ne stide se za nešto što je najveći zločin svih vremena – kazao je Marković. ne slazem se sa ovom izjavom "Palme" jer ako hrvati ne slave onda cemo mi to sve brzo da zaboravimo sto pase Srbiji ,..Neka oni slave a mi cemo plakati ...Bolje i to nego da zaboravimo.....

  • pele

    5. avgust 2012 | 14:34

    poznati smo po moralnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA