SKANDALOZNO: Deci bolesnoj od najtežih bolesti onemogućeno školovanje!

Ministarstvo prosvete ukida patronažne učiteljice pa deca obolela od teških bolesti neće moći da nastave školovanje

  • 1

Zbog odluke Ministarstva prosvete kojom se od septembra ukidaju patronažne učiteljice, samo u Pirotu petoro dece obolelih od najtežih bolesti neće moći da nastavi školovanje.

Deca uglavnom potiču iz veoma siromašnih porodica, pa njihovi roditelji nemaju para ni mogućnosti da ih svaki dan automobilima voze u redovne škole.

Dragana Ibraimović, majka dečaka obolelog od cerebralne paralize Dušana koji bi od septembra trebalo da krene u peti razred, kaže da ne može da prestane da plače zbog pomisli da će njen sin morati da prekine školovanje.

- Škola je mom Dušanu sve u životu. Ako mu i to oduzmu ja ne znam kako će to podneti. Ni ja ni suprug Stanoje nigde ne radimo. Jedini prihod nam je socijalna pomoć. Jedva preživljavamo i nikako nećemo moći da Dušana svakoga dana vozimo u redovnu školu. Dušanu ne smemo ni da kažemo da možda od septembra neće moći da nastavi sa školovanjem - kroz suze progovara Dragana.

Njen suprug Stanoje kaže da ne može da spava otkako je saznao da Dušan verovatno neće moći da nastavi školovanje.

- Dušan je mnogo inteligentan. Nije mogao da dočeka da mu u posetu dođe patronažna učiteljica koju je naprosto obožavao. Srce mi se cepa od pomisli da će od 1. septembra Dušan prekinuti sa školovanjem. Ne razumem kako neko može tako grubo da se igra sa teško obolelom decom jer je ogromnoj većini njih škola jedini smisao života, s obzirom na to što nemaju društvo, da imaju malo ili nemaju uošte drugare - sa tugom u očima priča Stanoje, koji porodicu izdržava baveći se nadničarenjem i najtežim poslovima samo da bi zaradio za hleb i najosnovnije potrepštine.

U OŠ „Sveti Sava“ u kojoj su radile čak dve patronažne učiteljice koje su obilazile sve teško obolele mališane, kažu da su uputili Ministarstvu prosvete molbu da im se odobri novac za plate patronažnim učiteljicama jer škola nema mogućnosti da obezbedi normalne uslove za rad i pohađanje nastave deci oboleloj od najtežih bolesti. Osim Ministarstvu prosvete, apel za pomoć upućen je i lokalnoj samoupravi.

(G.P. / foto: Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bela rada

    7. avgust 2012 | 19:34

    svasta,sto bi se nasi ministri bavili ovim poslom kad imaju svojih vaznijih obaveza...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA