TELEGRAF OTKRIVA: Ko je pop Brana, bajker, ljubitelj zmija i izumitelj "revolucionarne metode lečenja narkomana"

Kontroverzni protojerej Peranović u javnosti se pročuo slučajem "lopatanja u Crnoj Reci", ljubitelj je moćnih mašina i ima čudan smisao za kućne ljubimce. Nekoliko puta prijavljivan zbog nasilja, ali nikad osuđen niti izopšten iz SPC

  • 15

Sveštenik Branislav Peranović (55), koji je osumnjičen da je metalnom šipkom ubio štićenika crkvene komune "Sretenje" Nebojšu Zarupca (39), prvi put je skrenuo pažnju javnosti na sebe 2009. godine, kada su mediji objavili snimak iz rehabilitacionog centra “Crna reka”, gde je bio upravnik, a na kom se vidi kako on i njegov saradnik tuku štićenike (narkomane na lečenju) lopatama i pesnicama.

Pop Branislav, kako su ga štićenici zvali, od početka je izazivao oprečna mišljenja u javnosti i crkvenoj zajednici. Dok su jedni bili zgroženi njegovom pojavom i načinima lečenja zavisnika od droge, drugi su ga podržavali, a zanimljivo je da su njegove metode listom podržavali roditelji narkomana koji su dovodili svoju decu u njegove kampove.

Peranović je, osim "lečenja lopatom", bio naširoko poznat u bajkerskim krugovima kao veliki ljubitelj dvotočkaša, kožnih jakni i odeće neuobičajene za jednog sveštenika Srpske pravoslavne crkve, ali i po nekim čudnim hobijima. Tako su se na Internetu mogle videti fotografije popa Branislava sa zmijama, njegovim kućnim ljubimcima.

Kontroverzni sveštenik je bio jedan od osnivača moto kluba "Crna Reka", sa čijim članovima je često putovao na "bajkerske" skupove širom zemlje i inostranstva.

Prema rečima prvih komšija Peranovića u Jadarskoj Lešnici, Branislav je bio prek čovek:

- Često bi na motoru ili u džipu projurio ulicama, narod ga je voleo, ali ga se, bogami, i plašio. Oni kojima je smetalo to što je radio, morali su da to osećanje zadrže za sebe. Često je u razgovoru, kada on ne bi išao u smeru u kojem je želeo, znao da bude prek i oštar - kaže za Telegraf jedan od komšija sveštenika Branislava.

Za komšiju Jovana (78) iz Lešnice Branislav Peranović je heroj jer, kako kaže za Telegraf, leči mlade ljude i izvodi ih na pravi put. To što štićenike "ponekad ošamari ili se izviče na njih - nije toliko strašno".

- On je ovde heroj, svi ga vole. Sveštenik Branislav spasava mlade ljude od rđavog puta i vraća ih na pravi, a to što ih tu i tamo ošamari, izviče se na njih, to nije tako strašno, više je to ona očinjska grdnja - kaže on.

Sveštenik Branislav Peranović je još za vreme službovanja u "Crnoj Reci" imao čin protojereja, ali iako se SPC ogradila od njegovih metoda lečenja u tom manastiru i tražila od vladike Artemija da centar raspusti i da protiv njega pokrene crkvenosudski postupak, Peranović nikada nije raščinjen i izopšten iz crkve.

Peranović je tada smenjen sa mesta upravnika manastira, odakle je otišao da se bavi sličnim poslovima u okolini Loznice, gde je na imanju svoje tašte napravio kamp za lečenje zavisnosti "Sretenje".

PROTOJEREJ PERANOVIĆ ZARAĐIVAO 50.000 EVRA MESEČNO

Nakon scena batinanja u "Crnoj Reci" pričalo se i o navodnim finansijskim malverzacijama u tom centru. Postavljalo se pitanje gde ide novac koji se uzima od roditelja da bi se njihova deca lečila u "Crnoj Reci".

Tri centra koja je tada vodio Peranović prihodovala su, prema tadašnjoj računici, oko 50.000 evra mesečno, ako se uzme u obzir da je svaki štićenik plaćao oko 250 evra mesečno u proseku.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, protiv Peranovića su postojale tri prijave. Pre snimka batina u Crnoj Reci, jedan roditelj štićenika je sveštenika Branislava prijavio za napad, za šta je Peranović osuđen na šest meseci zatvora, godinu dana uslovno. U Lazarevcu je, takođe, policiji prijavljeno zlostavljanje od strane Peranovića ali je, kako saznajemo, ta prijava odbačena.

Slučaj "Crna Reka" još čeka sudsku presudu. Naime, Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podiglo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja, a sledećeg dana Osnovni sud u Tutinu odlučio je da Peranović treba da se brani sa slobode. Suđenje je završeno 2011. godine, a presuda se još čeka.

(D. Z. / Foto: forum.motoasocijacijasrbije.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andrej

    8. avgust 2012 | 12:37

    debil

  • ggggdddd

    8. avgust 2012 | 13:14

    covek je monstrum treba da plati,kao sto je on govorio,za sve treba da se plati

  • Duke

    8. avgust 2012 | 13:19

    Sa narkomanima nikako drugacije. Samo batine. Treba sutra dan nekog da izbodu na ulici zbog 100din? Batina je iz raja izasla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA