OLAKŠANJE: Uskoro jeftinija struja i danju?

Ministarka Zorana Mihajlović najavila ponovo uvođenje jeftinije struje svakog dana po dva sata, kao i nedeljom, dok će niža tarifa od ponoći do osam ujutro ostati na snazi

  • 0

Ministarstvo energetike planira da uvede tržišnu cenu struje za one platežno sposobne, ali i takozvanu socijalnu cenu za siromašne.

Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja jeftinije električne energije svakog dana po dva sata, kao i nedeljom. Prema njenim rečima, tako bi se pomoglo, pre svega socijalno najugroženijima, koji nemaju mogućnost da plaćaju skupu struju, dok bi niža tarifa od ponoći do osam sati ujutru bila bi i dalje na snazi.

- Poskupljenja struje neće biti, ali to ne znači da ćemo čuvati socijalni mir, već ćemo ispitati mogućnost veće napalte potraživanja i efikasnijeg rada javnih preduzeća EPS-a i Srbijagasa. kako je moguće da neko godinama ne plaća struju i gas, a i dalje ga troši, dok neko drugi redovno plaća. Zbog toga mora da se napravi drugačiji način naplate potraživanja u oba javna preduzeća - objasnila je ministarka.

Ideja je da se napravi fazno plaćanje dugova – da se neki stari dugovi otpišu i uvede "humano” isključenje struje. To znači da će onima koji ne mogu da plate račune, sijati jedna sijalica i raditi  jedna ringla, sve dok ne budu izmirili dugove.  Ukoliko to ne bude bilo moguće, neki će morati da budu skinuti s mreže. 

Na pitanje da li EPS sa ovom socijalnom cenom struje može da bude uspešno preduzeće, ministarka je odgovorila potvrdno i dodala:

- To bi se već dogodilo da smo u poslednjih 25 godina sagradili neki novi elektroenergetski objekat, čime bi se smanjio i budžetski deficit, koji je  nastao zbog velikih iznosa za uvezenu struju.

(A. T. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA