TELEGRAF U GUČI: Parking na njivi 1.000, tuširanje ladnom vodom 100 dinara! (FOTO)

Golišave devojke po stolovima, pijanci ispod stolova, saobraćajci na sve strane, paprene cene svega i svačega - slike su koje su naši reporteri poneli sa ovogodišnje Olimpijade trube

  • 5

Mestašce od svega 3.000 stanovnika na levoj obali reke Bjelice svake godine početkom avgusta desetostruko poveća broj "stanovnika". Pogađate, reč je o Guči, svetskoj prestonici trube.

U Guči sve ključa od rane zore, kada se trubači bude pucnjima prangija sa okolnih brda, pa do sitnih večernjih sati. Na sve strane vibriraju bubne opne u ritmu muzike. Tradicionalnu varijantu - devojake u narodnim nošnjama - zamenile su moderne, golišave go-go igračice, koje vitlaju svim i svačim po stolovima, dok se ispod njih valjaju gosti kojima kombinacija truba+rakija nije baš dobitna.

Policija je održala svoje obećanje da će kontrola saobraćaja biti rigorozna. Na deonici puta od Čačka do Guče krstari veliki broj saobraćajnih policajaca na motorima, a postavljeno je i pet punktova za kontrolu saobraćaja, uverio se reporter Telegrafa na licu mesta.

Guča, prema rečima meštana, samo u dane Sabora trubača oživi, a kako kažu "to im je jedina prilika da napune svoje osiromašene budžete".

- Samo u vreme Sabora ovo mesto oživi. Već od ponedeljka, kada se završi manifestacija, Guča će opusteti. Ovo je jedini period u kojem meštani mogu da zarade koji dinar - kaže za naš portal Jovan (65) iz Guče.

Jovan je na svojoj njivi, koju je ogradio kanapom, napravio parking, a za Telegraf objašnjava cenovnik.

- Na mojoj njivi parkiranje automobila košta 1.000 dinara, dok je za parking mesto autobusa potrebno izdvojiti 3.000 dinara - objašnjava Jovan.

Meštanin po imenu Goran (42) je na svom placu, u dvorištu, napravio improvizovane tuš kabine, a korišćenje istih naplaćuje 100 dinara po tuširanju.

- Napravio sam tuševe od starih bojlera, pod je od paleta, a onaj ko želi da se istušira mora da plati 100 dinara. Zainteresovanih ima, posao dobro ide, jedino se mušterije žale što je voda hladna, ali trenutno je stanje takvo da nema tople vode - kaže Goran za Telegraf.

Kako javljaju reporteri Telegrafa sa lica mesta, u Guči se sve naplaćuje, a posetioci moraju da vode računa čak i onda kada su primorani da koriste toalet jer cena njihovog korišćenja je različita i kreće se od 30 do 80 dinara, u zavisnosti od lokacije. Oni bliži centru su, naravno, skuplji.

Prava gungula u Guči kreće tek u večernjim satima, kada nastupa zaglušujuća buka koja traje bez prestanka do ranih jutarnjih časova, a dešava se da u jednom kafiću sviraju i po tri trubačka orkestra u isto vreme. To, zaista, ima samo ovde, i nigde drugde u svetu.

Majk Kovel (25) iz Kanade kaže za Telegraf da je za Srbiju saznao preko Novaka Đokovića, a od kad je prvi put došao u Guču, vraća joj se svake godine.

- Za Srbiju sam prvi put čuo zahvaljujući Noletu, a onda sam sasvm slučajno čuo za ludi provod u Guči i već godinama sam njen redovni posetilac, jer nigde ovakvog provoda nema - kaže nam Kovel, koji na glavi nosi srpsku šajkaču od koje se, kaže, ne odvaja.

Cene ića i pića takođe zavise od lokacije, tačnije blizine centralne bine. Tako je, na primer, cena točenog piva na prodajnim mestima oko glavnog stejdža 150 dinara, dok malo podalje za ovaj užitak treba izdvojiti 100 dinara. Za sve vrste sokova i vode cena je ista, 120 dinara.

Kilogram prasećeg pečenja u kafanama je 1.300 dinara, dok specijalitet lepinja sa kajmakom i pršutom staje celih 250 dinara, a činija svadbarskog kupusa 300.

Zanimljivo je i to da karte za bazen u Guči radnim danima košta 50 dinara, dok će, kako najavljuju iz uprave bazena, to zadovoljstvo u nedelju, kada gostuje Ceca Ražnatović, stajati 500 dinara.

(D. Zlojutro, Foto: Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    10. avgust 2012 | 17:27

    Ma sta reci nego jedno veliko sranje ma samo gledaju kako ce da zarade e ulaz u gucu 1000 din to je za mene sabor MOKRACE!!!

  • Slave

    10. avgust 2012 | 21:52

    Koje izivljavanje!!! Ne znam kako drzava ne stane na put tome??????????? Ko su bre oni da tako deru narod?! Sram ih bilo!

  • sony

    11. avgust 2012 | 09:01

    Ja bih svake godine povećavao cene u Guči za 100% u odnosu na prošlu! Niko nikoga ne tera da ide na taj vašar i cirkus i da troši pare na tu lakrdiju koja postoji samo za to da bi se zarađivalo i okretao novac. Nema tu,na žalost, više ni slovo "T" od tradicije! Sve je pretvoreno u novac. I posle neko kaže da je skupo letovanje na moru!?!? Eh, kada bi "opalila" jedna dobra kiša,da se dobro izblate,užitak bi bio potpun!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA