IZBORI U UKRAJINI: Ševčenko, Kličko i pop zvezde na izbornim listama

Na izborima zakazanim za 28. oktobar skoro sve vodeće ukrajinske stranke računaju na zvezde iz sveta sporta i zabave, a najveće iznenađenje je Ševčenko, koji se našao na listi stranke "Ukrajina – napred"

  • 0

U Ukrajini će se na parlamentarnim izborima, krajem oktobra, na stranačkim listama pojaviti poznati sportisti i zvezde, a najpoznatije ime među njima je proslavljeni fudbaler Andrej Ševčenko.

Posle okončanja sportske karijere, 35-godišnji Ševčenko, kako je istakao, želi da služi svojoj zemlji iskustvom koje je stekao u Evropi, prenosi "Dojče vele".

Šampion sveta u boksu Vitalij Kličko (41) predvodiće opozicionu stranku "Ukrajinske demokratske alijanse za reforme" (UDAR) na predstojećim parlamentarnim izborima.

On je najavio vladajućoj "Partiji regiona" predsednika Viktora Janukoviča "tešku, ali fer" izbornu borbu.

Poznavaoci prilika u Ukrajini smatraju da su poznate ličnosti na stranačkim listama, najčešće, samo statisti u izbornoj borbi, a da je primer Klička izuzetak.

- On sam vodi jednu stranku i pokušava da poveže ulogu sportiste i političara - navodi ukrajinski stručnjak za politiku Oleksij Haran.

Za razliku od njega, Ševčenko, uprkos tome što je visoko rangiran na izbornoj listi, ima sporednu ulogu.

Na prethodnim izborima 2007. godine tadašnja vladajuća stranka "Naša Ukrajina" predsednika Viktora Juščenka vodila je uspešnu izbornu borbu uz pomoć pevačice Ruslane, pobednice Eurosonga 2004. godine.

Ovog puta, stranke nekadašnje "narandžaste revolucije" ne računaju na zvezde, a to važi za savez - "Ujedinjena opozicija", kome pripadaju stranka "Otadžbina" uhapšene bivše premijerke Julije Timošenko, zatim stranka bivšeg šefa diplomatije Arsenija Jazenjuka - "Front promena", kao i veći broj manjih stranaka.

Za razliku od njih, vladajuća "Partija regiona" računa u izbornoj borbi na veoma poznatu pop pevačicu Taisiu Povalij.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA