NEOBAVEŠTENI: Vladika Irinej tvrdi da Sinod nije obavešten o odlikovanju Peranovića

- Vladika ili nije mnogo znao o Peranovićevom žitiju i priključenijima ili je naivno verovao da se Peranović u međuvremenu pokajao i odustao od batinaške prakse - kaže episkop bački

  • 1

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve nije dobio nikakvo obaveštenje o tome da je sveštenik Branislav Peranović nedavno odlikovan zvanjem protojereja-stavrofora, izjavio je vladika bački Irinej.

Vladika Irinej, jedan od članova Sinoda, u pisanom odgovoru za današnju "Politiku" kaže da su za vest čuli iz medija i da je, ukoliko je ta informacija tačna, tu pogrešio vladika šabački Lavrentije, koji je, kako su preneli mediji, odlikovao Peranovića.

Vladika šabački Lavrentije je, kao nadležni arhijerej, prema saznanjima medija, to odlikovanje dao ocu Branislavu, osumnjičenom da je u ponedeljak uveče ubio Nebojšu Zarupca, koji je bio na tretmanu kao zavisnik od droge.

- Moje tumačenje je da vladika ili nije mnogo znao o Peranovićevom žitiju i priključenijima ili je naivno verovao da se Peranović u međuvremenu pokajao i odustao od batinaške prakse. Dobro je i jevanđelski ispravno verovati u snagu pokajanja i u to da nijedan čovek nije nepopravljivo pokvaren i zao, ali dobrota ne sme da se izrodi u pasivnu bolećivost - naglašava episkop bački.

On dodaje da ne misli da je vladika Lavrentije znao za metode oca Peranovića, kao i da je i u ovom slučaju, kao i 2009. godine, kada su objavljeni snimci batinanja štićenika Duhovno-rehabilitacionog centra "Crna reka", Crkva odmah reagovala i osudila njegove postupke.

U izjavi za "Pres nedelje" episkob Irinej ističe da Crkva nije zažmurila u slučaju "Crna reka", i navodi da je Sveti sinod pre tri godine, povodom batinanja kraj tog manastira, odmah reagovao, čak pre bilo koje druge institucije, i zatražio raspuštanje tog centra, a za Peranovića i crkveni sud i državnu istragu.

Episkop Irinej ističe da su saučesnici i oni iz Eparhije šabačke, koji su znali za te metode i o njima ćutali. On kaže da svako treba da odgovara za svoj udeo u "nebudnosti" ili "neobaveštenosti".

- Više od toga Sinod nije mogao da učini. Kako se zatim, u pometnji oko slučaja Artemije, Peranović izmigoljio i domogao pozicije u Eparhiji šabačkoj, ni meni ni drugim arhijerejima zaista nije znano - rekao je on "Presu".

Vladika Irinej kaže da je i sada, "u neuporedivo tragičnijoj situaciji, kada je jedan život prekinut na užasan način i to, na žalost i neviđenu sramotu, od ruke nasilnika u mantiji, Sinod reagovao munjevito i iskreno".

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandar

    20. avgust 2012 | 18:45

    Popove vladike i ostale sejace zla treba pod hitno istrebiti, sa sve decom njihovom kao sto se oni ne libe da ubiju tudje dete. Kada svet ostane bez popova bice raj na zemlji kao sto je svuge bio gde njih i dok njih nije bilo. Ne daj nam Boze samo dugog cekanja na taj divan dan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA