FT: Vlada Srbije suočava se sa surovom realnošću!

Srbija nije bankrotirala, ali je veoma blizu toga, tako da joj je potrebno da pregovore sa MMF uradi brzo, smatra politički savetnik Jovan Kovačić

  • 1

Nova Vlada Srbije suočava se sa surovom realnošću, uključujući tu i sve veći budžetski deficit države, smanjenje privrednih aktivnosti i slabljenje domaće valute, piše londonski "Fajnenšel tajms" (Financial Times).

"Fajnenšel tajms" istakao je i da će novoj vladajućoj većini u Srbiji, u kojoj su socijalisti i Srpska napredna stranka, biti potrebno još vremena da obezbedi poverenje investitora i međunarodnih institucija.

Kako ukazuje londonski list, uzimajući u obzir Vladine probleme sa punjenjem državnog budžeta, Srbija nema izbora nego da se vrati pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će verovatno tražiti pooštravanje fiskalne politike.

- Ne verujem da Vlada ima bilo koju drugu opciju - ocenio je politički savetnik i predsednik nezavisnog naučno-istraživačkog udruženja "Most Istok-Zapad" iz Beograda Jovan Kovačić.

Kako je ukazao, Srbija se suočava sa velikim nedostatkom novca.

- Srbija nije bankrotirala, ali je veoma blizu toga, tako da joj je potrebno da pregovore sa MMF-om uradi brzo - smatra Kovačić.

Kovačić je rekao da je Vlada Srbije posle smene guvernera Narodne banke, što je, kako je naveo, izazvalo podozrivost, saterala sebe u ćošak i sada mora da pokaže rezultate u drugim oblastima.

"Fajnenšel tajms" ukazao je na to i da bi korišćenje rezervi Narodne banke radi pokrivanja deficita u državnom budžetu moglo da izazove inflaciju, što, kako je naveo, opravdano zabrinjava građane Srbije posle iskustava sa hiperinflacijom tokom 90-ih.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    13. avgust 2012 | 08:53

    sta ce te sve naci da u ovoj vladi nevalja,a ni jedna kritika da je sve to ostavila predhodna vlada i da zbog njenih propusta sada mora da se ova vlast pokusa da spasi situaciju.Moze da se resi oduzmi od prestavnika predhodne vlasti licnu imovinu koja je stvorena na pljacki naroda i drzave,prodaj i namiri budjet,a te koji su ucestvovali na robiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA