GUČA: 11 nagrada otišlo na jug, "Zlatna truba" Ekremu Mamutoviću

Orkestri i trubači sa juga Srbije vraćaju se iz Guče, svetske prestonice trube i 52. Sabora trubača, sa do sada najviše osvojenih priznanja - čak 11

  • 0

Orkestri i trubači sa juga Srbije vraćaju se iz Guče, svetske prestonice trube i 52. Sabora trubača, sa do sada najviše osvojenih priznanja - čak 11.

"Zlatnu trubu“, najviše priznanje ovogodišnjeg Sabora trubača i trećeg Međunarođnog takmičenju duvačkih orkestara i trubača, internacionalni žiri je dodelio majstoru trube iz Vranja Ekremu Mamutoviću, kome je u riznici nagrada, jedino ova nedostajala.

- Popeo sam se na vrh sveta. Sa ovom ’Zlatnom trubom’ osvojio sam poslednje priznanje, poslednju nagradu koja mi je nedostajala. Uz zvanje ''majstor trube'' koje sam stekao posle tri pobede u Guči, ja sam ispunio sve svoje trubačke i ljudske ciljeve - izjavio je Mamutović.

On je u noći kada je u Guči spuštena zavesa osvojio i nagradu "Druga truba sabora“.

U konkurenciji najboljih orkestara pobeda je pripala "Barki“ iz Knjaževca, ali su druga i treća nagrada stigle na jug - obe u varošicu Vladičin Han. Nagrada "Drugi orkestar sabora“ pripala je virtuozu Bojanu Ristiću, a treća, njegovom imenjaku i velikom rivalu, Bojanu Krstiću.

Orkestru Božidara Nikolića iz Grdelice pripala je nagrada "Najbolje odsvirana narodna pesma", a žiri je ovoga puta najviše glasova dao za trubačko intoniranje stare vranjske pesme "Šetala se Kuzim Stana".

Iz Guče na jug Srbije, u opštine Surdulicu i Vladičin Han, stigle su i nagrade za najboljeg bubnjara i najboljeg basistu. Bubnjar broj jedan Sabora je Slaviša Stamenković iz orkestra Siniše Stankovića, a bas majstor Aleksandar Jović iz orkestra Bojana Ristića.

Ljubitelje trube i tradicije u Vranju i vranjskom kraju posebno raduje podatak da su obe prve nagrade, u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji, osvojili sinovi već proslavljenih trubača s juga. Tako je nagrada "Najbolji orkestar" u pionirskoj konkurenciji pripala orkestru Stefanu Ristiću iz Vladičinog Hana, a nagrada "Prva truba" Darku Stankoviću iz Zagužanja kod Surdulice.

U omladinskoj konkurenciji najbolji orkestar je družina Vladimira Ivanovića, opet iz Zagužanja kod Surdulice, a najbolji trubač Kristijan Azirović iz Bojnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA