Srbi se zbog plaćanja putarine pretvaraju da su Turci!

U Odeljenju za naplatu putarine "Puteva Srbije" navode da je zakonom predviđeno da strani državljani plaćaju u devizama i dinarima, dok domaći vozači mogu da plate isključivo u dinarima

  • 2

Srpski turisti, koji se vraćaju sa godišnjih odmora, primorani su na to da "glume" strance na našem auto-putu, jer im na naplatnim rampama nije dozvoljeno da putarinu plate u evrima.

Pošto je većina njih bez domaće valute, izlaze sa auto-puta kako bi zamenili evre ili "na kvarno" plaćaju  u evrima pređenu deonicu.

Jedan od njih je i naš čitalac Dragan Stanković, koji nije imao dinare prilikom povratka iz Grčke, pa je na rampi ćutao, platio evrima, i na taj način "prošao" rampu kod Bubanj Potoka.

- Vraćao sam se sa letovanja u Grčkoj i s obzirom na to da nismo imali dinare kod sebe, interesovalo me da li putarinu mogu da platim u evrima, ali mi to nije bilo dozvoljeno. Kod Doljevca sam pitao zaposlene koja je razlika između mojih evra i onih kojim je Turčin u "mercedesu" ispred mene platio svoju putarinu? Odgovoreno mi je da od Srba ne smeju da uzmu evre i da ih zamenim ne nekoj pumpi pre sledeće drumarine - priča on.

Kako navodi, 200 dinara, koliko iznosi putarina kod Niša, nekako je sakupio, ali se u Bubanj Potoku "napravio lud".

- Bez ikakvog pozdrava samo sam pružio 6,5 evra. Radnik u kućici ih je bez razmišljanja uzeo, dao mi uputstvo za prolazak kroz Beograd, mapu grada i poželeo srećan put, jer je bio uveren da sam stranac - kaže Stanković.

U odeljenju za naplatu putarine "Puteva Srbije" navode da je naplata putarina uređena zakonom i drugim propisima, i da se njih zaposleni samo pridržavaju. Predviđeno je da strani državljani plaćaju u devizama i dinarima, dok domaći vozači mogu da plate isključivo u dinarima.

- Radnici na naplatnim rampama poštuju propise i ne dozvoljavaju da naši građani plaćaju u evrima. Uprkos pojedinim situacijama, oni moraju da ih poštuju i ukoliko ne poštuju to, mogu da bude kažnjeni. Zato i apelujemo da vozači pri povratku sa odmora obavezno razmene evre u dinare kako na samim naplatnim rampama ne bi imali nikakve neprijatnosti - rečeno nam je u Odeljenju za naplatu putarine "Puteva Srbije".

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA