NDH: Ustaški naredbodavci plaćali klanje Srba po satu!

"Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatvorenika u kratkom roku, ustaše su motivisale dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja", kaže predsednik Udruženja "Jadovno 1941."

  • 2

Na današnji dan pre 71 godinu ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša. Na Pagu je pobijeno najmanje 791, a na Velebitu oko 1.500 žrtava.

- Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti - kaže predsednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

- Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatvorenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale logoraše, muškarce žene i decu - podseća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

- Gotovo u isto vreme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strieljale oko 1.500 preostalih zatvorenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru - navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabeležili, "sveže zakopani leš". Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava – Srba i Jevreja, pobijenih u leto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena pre dve godine, razbijena je nakon dva dana i do danas nije obnovljena. Na mestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen-obeležje, a tela žrtava i dalje leže neekshumirana. Nedavno su potomci žrtava na mestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst.

(D. Z. / Srna / Foto: jusp-jasenovac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    12. januar 2015 | 17:57

    uz jednu bitnu razliku decko sto su srbi branili civile svoj narod od ustaske kame koji su deci vadili oci vadili decu iz utrobe majke to srbi nisu radili nikad u istoriji nitice mi nismo monstrumi kao hrvati srbi su u drugom svetskom ratu ubili mozda 5do 10 hiljada ustasa hrvata i to u 90 posto slucajeva braneci srpski narod na podrucju ndh a hrvati ustase su pobili oko milion srba mahom civila zena,staraca,dece i ostalih tako je vas hrvat tito proglasi cetnike legitimnu kraljevu vojsku za izdajnike izjednacio ih sa ustasama koji su bili klero fasisti i pobili u sto kracem roku sto vise srba i za to niko do danas nije odgovaro za milon srba kao vas nije sramota da se javljate hrvati su to radili i u prvom svetskom ratu na strani austro ugarske klalisu po sapcu zene starce i decu kad su srbi pripucali bezi nazad povlacenje u austougarsku 3 puta je austro ugarska porazena na frontovima od srbije tada je i tito bio kao hrvat u austro ugarskoj vojsci pa dosli smo da oslobodimo vas molili ste davas oslobodimo od astrijanaca da bise nas narod ubijali samo 20 godina kasnije od ndh gde nam je bila pamet da uzmemo ono sto je nase mi italijani svoje u prvom svetskom ratu ostalabi hrvatska kakva treba da bude sa zagebom i tri sela okolna koji bi delidi sa madjarima vasim katolickim pedofilima onda nebih bilo ni ustasa ni bobijenih srba.

  • hercegov grad

    15. avgust 2012 | 17:00

    pa to je poznato odavno,kao i pravljenje specijalnih kama za lakse klanje,ali je poznato i to da su se stpski seljaci,posteni,po selima Srbije,plasilo isto tako četničkih trojci i njohovih kama.Istorija sve panti,a bogami i jos mnogi zivi svedoci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA