"ZEMUNCI" SIROMASI: Dužni i narodu i sudu

Doneta su dva rešenja o prinudnoj naplati od Ulemeka i Jovanovića, ali ni jedan ni drugi, pokazalo se po završetku suđenja, nemaju od čega da plate te troškove. Prema Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Legiji je ranije trajno oduzet deo kuće u naselju Cerak, a Jovanović od imovine nema ništa na svoje ime

  • 1

Pripadnici zemunskog klana na račun sudskih troškova trebalo bi da "iskeširaju" 5.221.806 dinara i 2,1 milion evra. Međutim, od njih nije uzet nijedan dinar. Svi redom, ispostavilo se, puki su siromasi.

Kako se dogodilo da ova grupa posle niza otmica, u kojima je "zaradila" nekoliko desetina miliona evra, naglo osiromaši, zagonetka je koju treba da odgonetnu istražni organi. Novac od kidnapovanja nikada nije pronađen, a oni su u međuvremenu ostali bez pokretne i nepokretne imovine.

Većina njih  je kuće, stanove i lokale prodala ili prebacila na bliske saradnike i rođake. To su među prvima učinili Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Nije reč samo o imovini, već i o računima u inostranim i domaćim bankama.

- Legija je, na primer, svoju penziju zarađenu u MUP Srbije "poklonio" deci bez roditeljskog staranja. U takvoj situaciji nismo mogli od njega da naplatimo ni sudske troškove - kaže izvor iz suda.

Specijalni sud je doneo rešenje po kom je nekadašnji komandant JSO obavezan da plati 538.450 dinara na ime troškova branioca po službenoj dužnosti. Obračunato je i da je za njegovo dovođenje na pretrese iz pritvorske jedinice utrošeno 52.608 dinara, dok su troškovi za lečenje u pritvoru i obavljanje medicinskih analiza koštali 23.467 dinara.

Prema rešenju, Ulemek i ostali koji su osuđeni za atentat na premijera Zorana Đinđića moraju da podele troškove koje su imali punomoćnici porodice pokojnog premijera. Svi oni, takođe solidarno, prema sudskoj odluci, na ime Instituta za sudsku medicinu treba da uplate 37.830 dinara na ime troškova obdukcije pokojnog premijera, kao i za davanje stručnog nalaza i mišljenja.

Sud je uračunao i putne troškove svedoka, koji su to tražili, kao i dolazak veštaka. Tokom postupka za ubistvo premijera, veliki broj spisa je prevođen sa srpskog na nemački jezik i obratno, kao i na engleski, a sve to okrivljene košta 322.627 dinara. Pored toga, Ulemek je bio dužan i da plati deo od 1.488 evra, koliko je koštao simultani prevod kad su saslušavani veštaci sa Instituta u Visbadenu.

Doneta su dva rešenja o prinudnoj naplati od Ulemeka i Jovanovića, ali ni jedan ni drugi, pokazalo se po završetku suđenja, nemaju od čega da plate te troškove. Prema Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Legiji je ranije trajno oduzet deo kuće u naselju Cerak, a Jovanović od imovine nema ništa na svoje ime. U takvim situacijama čak ni prinudna naplata nije moguća, jer osuđenici nemaju imovinu na svoje ime.

Prema rečima nadležnih u sudovima, jedan od modela kako bi mogli da se eventualno naplate troškovi bio bi da se pre trajnog oduzimanja imovine, isplate dugovi.

- Od oduzete imovine trebalo bi da se namire pored suda i oštećeni, pa tek onda ono što ostane da pripadne državi. Ovako država uzme sve, a oštećeni i sud ostanu nenamireni - objašnjava isti izvor.

(I. M. / Izvor: Večernje Novosti / Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    16. avgust 2012 | 09:35

    gde su nestale tolike pare od otmica,pitajte politicare koji su tada bili na vlasti,a narocito tadasnje iz DS-e rukovostvo,nazalost glavnog nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA