Britanci prete da će oteti Asanža!

Ekvador dao azil Džulijanu Asanžu (41), osnivaču "Vikiliksa", Britanija zapretila da ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža

  • 0

Velika Britanija je saopštila danas da je odlučna da izruči Švedskoj Džulijana Asanža (41), osnivača "Vikiliksa", kako bi se suočio sa optužbima za silovanje i za seksualni napad.

- Velika Britanija ima zakonsku obavezu da izruči gospodina Asanža Švedskoj, kako bi bio ispitan povodom optužbi za silovanje i za seksualni napad, a odlučni smo u nameri da ispunimo tu obavezu - saopštio je portparol Forin Ofisa.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino kritikovao je danas britansku vladu na konferenciji za novinare, otkrivajući da je Britanija poslala pismo Ekvadoru u kome tvrdi da britanska policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža.

- Stav koji je zauzela britanska vlada je neprihvatljiv i sa političke i sa legalne strane - rekao je Patino i upozorio da bi ulazak u ambasadu bez odobrenje predstavljao "flagrantno kršenje Bečke konvencije".

Britanski Forin Ofis izdao je kasnije saopštenje u kome izražava nadu da može biti pronađeno "zajednički prihvatljivo" rešenje, ali je istovremeno upozorio da će pokušati da učini sve da izruči ovog bivšeg hakera, prenosi agencija AFP.

Ekvadorski ministar objavio je da je pozitivno odgovorio na Asanžov zahtev za dobijanje političkog azila.

Britanski pravnici tvrde da Asanž nema načina da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, a da ne bude uhapšen, iako mu Ekvador garantuje azil.

Asanž je 19. juna pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog još nezvaničnih optužbi za silovanje i seksualni napad. Tada je saopšteno da bi Asanž mogao da bude uhapšen ukoliko napusti ambasadu pošto je prekršio uslove puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju.

Asanž, poreklom Australijanac, razbesneo je Vašington kada je "Vikiliks" 2010. godine obelodanio stotine hiljada američkih poverljivih diplomatskih depeša.

(A. T. /Izvor: MONDO )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA