TIJANIĆ NIKOLIĆU: Da li je Vaš savetnik oslobođen zakona kad i stida?

Vaš kulturnjak Radoslav Pavlović me rasistički obeležava složenom, višeznačnom formulom "nesrećnik iz Podujeva"?! Očigledno, mesto rođenja mene rasno diskvalifikuje da, posle Mitevića i Milanovića, budem treći generalni direktor srpske televizije poreklom s Kosmeta, piše Tijanić

  • 2

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kome je optužio savetnika predsednika Radoslava Pavlovića da vodi hajku protiv njega.

Tijanić pita ga da li Pavlović "uživa zaštitu Kabineta i pravni imunitet kad, kao autolicencirani srbomer, podstiče razliku među Srbima ispravne genetike i nas, srpskih mutanata s Kosmeta"?

Pismo prvog čoveka javnog servisa prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Predsedniče,

Dobri običaji nalažu, pre nego se obratim merodavnim srpskim i evropskim institucijama, da zatražim odgovore od Vas, kao osobe izabrane da brine o poretku u malaksaloj Srbiji.

Zašto za Radoslava Pavlovića, darovitog pisca, a vašeg novoustoličenog "kulturnog" savetnika, ne vrede moralna načela po kojima državni činovnici ne smeju da iznose neistine, falsifikate, neargumentovane političke sudove, samovoljno proširuju svoja ovlašćenja ili organizuju medijske hajke?

Uživa li on zaštitu vašeg Kabineta i pravni imunitet kad, kao autolicencirani srbomer, podstiče razliku među Srbima ispravne genetike i nas, srpskih mutanata s Kosmeta? Je li to početak nečega što ne znamo kako će se završiti? U brojnim medijskim najavama - šta će sve, čim sedne u moćnu fotelju savetnika, da uradi Savetu RRA, Upravnom odboru i generalnom direktoru RTS - vaš kulturnjak me rasistički obeležava složenom, višeznačnom formulom "nesrećnik iz Podujeva"?! Očigledno, mesto rođenja mene rasno diskvalifikuje da, posle Mitevića i Milanovića, budem treći generalni direktor srpske televizije poreklom s Kosmeta. Mali je problem što, sasvim zakonito, ja to već jesam. Osam godina. Ne baš najbolji direktor. Ali, ne baš najgori.

Istini za volju, nisam rođen u Podujevu. Ali, zahtevam da Pavlović prema meni postupa kao da jesam. Da vidim šta će da mi uradi tim povodom. Daću mu i sam neke "niske" ideje. U tom srpskom gradiću, na nekadašnjoj srpsko-turskoj granici, jesam proveo osam prvih godina života. Predivnih. Postao sam "plovan" u reci Lab. Lab je, za neupućene, opevan u više globalnih deseteračkih hitova s poznatog albuma "Kosovski ciklus". Kršten sam u Visokim Dečanima. Tačno na polovini prošlog veka. Sve to zahvaljujući dedi koji se, s topličkom braćom, iz naše Ivan-Kule, s brda iznad Kuršumlije, u akciji "Osvetimo Kosovo", sručio dvanaeste godine na Podujevo. Kad je već imao zalet, nije stao do Kumanova. Šta me u navedenom, po standardima vašeg savetnika, čini Srbinom druge klase?

Pouzdano znam da Vi, Predsedniče, ispravno držite da su svi Srbi i Srbija cela, bar lečka, rođeni na Kosmetu? Zašto smo onda za vašeg Pavlovića, mi samo "pieds noirs" ("crna stopala"), kako su Francuzi nazivali bele sunarodnjake izbegle iz Alžira? Kolika je, u procentima, arijevska prednost Srba poput Pavlovića, rođenih, pretpostavljam, u okolini vinski obdarenog Aleksandrovca?

Predsedniče, Vaša javna, tačna, hrabra i hvale vredna ocena, data u prvom televizijskom razgovoru posle preuzimanja najviše dužnosti: "RTS je bio najprofesionalniji i najpošteniji medij tokom predizborne kampanje", daje mi za pravo da Vas pitam: da li vaš savetnik, daleko bilo, ovim poništava Vaše ocene? Ili, na svoj prvi radni dan, direktno polemiše s Vama? Da li je, u tom slučaju, Pavlović samo Vaš kulturološki savetodavac ili predstavlja, kako sam veruje, ispupčeni "komad" predsednika, što ga čini autonomnim političkim faktorom zaduženim za ustrojstvo i kontrolu kulture, medija, institucija, kadrovsku politiku, ministarstvo kulture?

Jesu li najave smena, hajki, pretnji, sejanje straha i neistina, gomila samokandidata za funkciju koja (još) nije slobodna, posledica nečijih neutaženih ambicija, naplata bliskosti s Vama, ljutnja zbog traženih, a neisplaćenih honorara, opijenosti ambicijom, draž krčenja prečica kroz zakone ili brutalni politički pritisak usmeren, slutim, na budžet RTS od nedovoljnih 70 miliona evra?

Koji član Ustava ovlašćuje Vašeg savetnika da, još pre stupanja na dužnost, bahato, netačno i suprotno svim zvaničnim izveštajima ovlašćenih institucija, ocenjuje krajnje negativno rad Saveta RRA, Upravnog odbora RTS i generalnog direktora Javnog servisa? Koji zakon dozvoljava Pavloviću da, zaogrnut pozajmljenim autoritetom Vašeg položaja, najavljuje promene za koje nije nadležan ili deli Srbe po mestu rođenja? Ali, gde god da je rođen budući direktor, kroz godinu i po dana, ostavljam njemu neporecivo nasleđe.

Javni servis Srbije jedan je od najuspešnijih servisa u Evropi. Nema krize gledanosti, nema manjka poverenja građana. Ali država, svesno i temeljno, finansijski potapa RTS - porezi su 22 miliona evra godišnje ili sve što marketing zaradi. Dve srpske vlade odlagale su do danas svaku interventnu pomoć i promenu neprimenljivih zakona. U ovom trenutku, Srbija ne ispunjava elementarni evropski standard odnosa države i javnih servisa.

Možda je doboš savetnika Pavlovića, samo brutalna najava kako država neće ispuniti svoju obavezu i - u dubokoj ekonomskoj krizi i razumljivom padu pretplate, neće svom Javnom servisu obezbediti dovoljan i stabilan izvor finansiranja. Ili će, pak, takvu pomoć uslovljavati ispunjavanjem kadrovskih, političkih i uređivačkih zahteva.

U tom slučaju, gospodine Predsedniče, razumećete neizbežnost da se Javni servis obrati srpskom pravosuđu, nadležnim institucijama za kontrolu rada i zaštitu RTS, te OEBS-u i Evropskoj komisiji, s pitanjem: da li je vaš savetnik u celosti oslobođen štetnog uticaja srpskih i evropskih zakona? U boljem ishodu, biće to, slutim, samo tužni abortus umišljenog savetničkog pokušaja da sebe prikaže kao vlasnika ljudskih sudbina i važnog samozvanog proroka zlokobnih vremena?

No, iskustvo mi nalaže opreznost: ako je prorok Pavlović u pravu, ako je oslobođen zakona kad i stida, ponoviću retoričko pitanje upućeno Vama: šta to onda, Predsedniče, počinje u Srbiji i kako će se završiti?

Aleksandar Tijanić

Beograd, 16. avgust 2012.

(I. M. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    16. avgust 2012 | 14:56

    Prica se, ne znam da li je tacno, da su svi koji su dosli sa KiM i iz crnogorijade zauzeli kljucne pozicije u Srbiji i da se lakse zaposljavaju, otvaraju firme, dobijaju stanove..

  • NN

    16. avgust 2012 | 16:22

    DA...DA NATALIJA"PRICA SE" SVASTA...NE ZNAM STA BI OVDE NEKO MOGAO DA ZAUZMESTO CRNOGORCIIZ CRNE GORE NISU ZAUZELI...PAZI I MOJI SU IZ CRNE GORE ALI JA SAM TI ISPRDAK -CITAJ BUDALETINA- KOJA SEBE SMATRA SRBINOM/SRPKINJOM KOJI NIJE UCEN DA TREBA NEKOGA DA ZGAZI SATRE I ZATRE DA BI ZASEO U NJEGOVU FOTELJU...ISPRDAK SAM JER MOJE POSTOVANJE SRBIJE I SRPSTVA, DOMACINA I GOSTA NEMA VEZE SA REALNOSCU U KOJOJ SRBI ZIVE... KOLIKO VIIDM SRBI IZ SRBIJE SAMO KUKAJU A ZAPRAVO SU VRLO POSLUSNI I NEMAJU NI MALO KURAZI DA SE SUPROSTAVE BRDJANIMA KOJI SIDJU S PLANINE, ONAKO SMRDLJIVI NEOPRANI I POLUCIVILIZOVANI ODMAH KIDISU NI MANJE NI VISE NEGO NA FOTELJE A SRBI IM SE ODMAH SKLANJAJU...SRBI SU ZAPRAVO KUKAVICE I TO SAM SE DESETINE I STOTINE PUTE I SAM UVERIO.STO JE ENGO GORI ZA NJIH ONI SU POSLUSNIJI...E ZATO SMA JA ISPRDAK...SEV ONO STO STE VI JA NISAM, ALI DZABA LASTA NE CINI PROLECE I JA SAM ZAISTA JEDNA BUDALA...NICEG GOREG OD TIJANICA TO JEST LJUDI KOJI SU RODJENI NA KOSMETU A ZAPRAVO SU U DUSI KOMUNISTI I PRODANE DUSE KOJE NEMAJU VEZE SA SRPSTVOM VEC SU BOLJI ZA SIPARE NEGO ZA SVOJE.OVO PREPUCAVANJE JE TIM PRE NAMESTENO I SMESNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA