DOBRO VEČE, DŽEZERI: Otvoren 29. po redu Nišvil (FOTO) (VIDEO)

Najveći džez festival u jugoistočnoj Evropi otvoren je uručvanjem nagrade za životno delo Milivoju Mići Tomiću. Prve večeri nastupiće čak tri istaknuta umetnika

  • 0

Večeras je u niškoj Tvrđavi po 29. put počeo "Nišvil", džez festival, pred više hiljada ljubitelja džeza. Ova manifestacija otvorena je uručivanjem nagrade za životno delo klarinetisti, saksofonisti i kompozitoru Milivoju Mići Tomiću.

- Nagrada za životno delo je veliko priznanje, jer se dodeljuje na "Nišvilu" muzičarima koji su svoj radni vek posvetili džezu - rekao je laureat Tomić.

"Nišvil" ove godine beleži rekorde, jer će biti 80 koncerata, uz učešće više od 500 svetskih i domaćih džez muzičara, koji će nastupati na čak sedam stejdževa u Nišu do 19. avgusta.

Ovde možete pratiti live stream!

OČEKUJE SE VIŠE OD 100.000 POSETILACA

Prve večeri festivala nastupiće čak tri istaknuta umetnika. Prvo će se predstaviti legendarni francuski violinista i kompozitor Žan Lik Ponti (Jean Luc Ponty) sa svojim bendom. Pontiju će biti uručena nagrada "Car Konstantin" za poseban doprinos džezu.

Kontrabasista i bas gitarista Džon Patitući (John Pattituci), dvostruki dobitnik "Gremi" nagrade, predstaviće se publici u okviru "Mercy" projekta Džona Kaurda (Jon Cowerd), u čijem sastavu su i bubnjar Brajan Blejd (Brian Blade) i gitarista Stiv Kardins (Steve Cardens).

Pionirima "vorld" muzike, najuspešnijem afričkom sastavu na svetu pod imenom "Osibisa", pre večerašnjeg nastupa biće uručen Gran pri "Šaban Bajramović" za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca.

Iste večeri će, takođe, nastupiti "Lidijan saund orkestar" (The Lydian Sound Orchestra) iz Italije, zemlje sa najjačom džez scenom u Evropi.

Kvintet Aleksandra Kunha (Alexandre cunha quintet) iz Brazila zatvorio je program prve festivalske večeri.

Boje domaćina - Niša, na samom otvaranju festivala je branila najmlađa džez grupa u Srbiji "Džezbuka", koju čine učenici srednje i niže muzičke škole u Nišu.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Stream: Nišvil Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA