Josipović: Srpska manjina u Hrvatskoj okovana je monopolom Pupovca

- Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS - rekao je predsednik Hrvatske

  • 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je srpska nacionalna manjina u hrvatskoj "okovana ili blokrana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS". Josipović je boravio u istarskom selu Brgudac na obeležavanju 70. godišnjice osnivanja prve partizanske čete i tom prilikom opet napao predsednika Srpskog narodnog veća i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca.

Rekavši novinarima da je iz Vukovara i nekih drugih gradova, u kojima ima mnogo Srba, dobio određene pritužbe i nezadovoljstvo Pupovčevim radom, Josipović je naglasio da je "važno razgovarati na principijelnom nivou o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima".

- Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS - rekao je Josipović u Dnevniku Hrvatske radio-televizije.

On je  dodao da se to najbolje videlo na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu, kada se pojavio Veljko Džakula, koji je želeo da obeleži "Oluju".

Rekavši da svi treba da imaju jednake mogućnosti i jednake uslove i kada se radi o finansiranju i kada je reč o izborima, Josipović je ocenio da, kada se radi o finansiranju, postoji određena netransparentnost koju treba korigovati.

- S druge strane, treba sprečiti da u situacijama kada se javljaju nove inicijative i novi ljudi, oni budu diskvalifikovani na nekorektan način - rekao je Josipović.

On je dodao i da je Pupovac privilegovan izbornim zakonodavstvom, finansiranjem i činjenicom da deli novac koji dobije SNV ljudima po svom nahođenju.

- Pupovac ceo spor želi da svede na lični nivo i kaže da sam ja reagovao na neku priču iz "Novosti", nedeljnika koji ima tiraž od nekoliko stotina primeraka. To bi bio potpun nesrazmer i mislim da Pupovac potcenjuje mene i hrvatsku javnost. Razlog je rasprava o monopolu na političkoj sceni - rekao je Josipović.

Njega, kako je rekao, ljuti to što se napad na njega vodi kao maskenbal.

- Ističu se jedni razlozi, a zapravo postoje drugi u koje se Pupovac ne upušta nego govori o tome kako ja navodno želim da utičem na nezavisnost tih novina - rekao je Josipović.

Na pitanje da li želi politički da penzioniše Pupovca, hrvatski predsednik je u Brgudcu odgovorio da apsolutno nema nikakve namere da se meša u to.

- Verovatno će Pupovac još mnogo puta biti biran u Sabor. Nije moja stvar da biram ko će biti predstavnik srpske manjine, ali je moje da pomognem svima koji žele pomoći da Hrvatska bude jedna država u koju su svi dobro integrisani. To je moj cilj, i to ću raditi bez obzira na to što ko o tome misli - poručio je Josipović.

On se osvrnuo i na Pupovčevu izjavu da ako svojim mešanjem u stvari Srba u Hrvatskoj želi biti njihov lider, treba da da ostavku.

- Kao da postoje dve Hrvatske, jedna u kojoj sam ja predsednik, a druga, srpska, u kojoj je on predsednik. Meni su svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, jednaki. Ja sam svima njima predsednik i želim svima dobro - tvrdi hrvatski predsednik.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA