PODVIG: Francuz bez ruku i nogu preplivao Beringov moreuz! (VIDEO)

Od ostrva Mali Diomed na Aljasci do ruske granice u blizini Velikog Diomeda razdaljina je oko četiri kilometara, a temperatura vode u trenutku preplivavanja bila je svega 4 stepeni Celzijusa

  • 0

Francuski plivač bez ruku i nogu uspešno je preplivao ledene vode koje razdvajaju Aljasku od Rusije uz pomoć proteza u vidu vesla.

Filip Kruazon, kome su udovi amputirani posle nesreće 1994. godine, kada je imao 26 godina, u petak uveče preplivao je pojas vode od ostrva Mali Diomed na Aljasci do ruske granice u blizini Velikog Diomeda.

Na plivačevom sajtu navodi se da je direktna razdaljina između dva ostrva oko četiri kilometra. Kruazon je nameravao da pliva sve do Velikog Diomeda, ali su mu ruski zvaničnici zabranili ulaz.

Njegovo plivanje do ruskih voda trajalo je sat i 15 minuta, rekao je koordinator ekspedicije Mark Žavijar, prenele su agencije.

Francuski plivač je uz pomoć specijalnih proteza već preplivao Engleski kanal, Crveno more i druge velike vodene puteve. Njegovo preplivavanje Beringovog moreuza poslednje je u seriji ekspedicija preplivavanja voda koje razdvajaju kontinente.

Temperatura vode u Beringovom moreuzu u trenutku preplivavanja bila je svega 4 stepeni Celzijusa, zbog čega je plivač morao da nosi više odela za plivanje, a gusta magla otežala je navigaciju zbog čega je plivao u cik-cak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA