INFORMATIČKA OLIMPIJADA: Šest učenika iz Srbije osvojilo bronzane medalje

U konkurenciji 13 ekipa iz devet zemalja na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi šest učenika iz niške, novosadske i kragujevačke gimnazije osvojilo bronzu

  • 0

Na dvadesetoj Balkanskoj informatičkoj olimpijadi (BIO), koja je od 16. do 19. avgusta održana u Beogradu, šest učenika iz Srbije osvojilo je bronzane medalje, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Na dvadesetoj BIO učestvovalo je 13 ekipa iz devet zemalja. Devet ekipa takmičilo se ui zvaničnoj, a četiri u nezvaničnoj konkurenciji.

U zvaničnoj konkurenciji su učestvovale ekipe Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske i Crne Gore. 

U nezvaničnoj konkurenciji su učestvovale B ekipe Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Svaka ekipa je imala rukovodioca, njegovog zamenika i (do) četiri takmičara. Ukupan broj takmičara je bio 43, od toga 34 u zvaničnoj konkurenciji i 9 u nezvaničnoj konkurenciji. 

Podeljene su ukupno 24 medalje i to 2 zlatne, 5 srebrnih i 12 bronzanih takmičarima koji su učestvovali u zvaničnoj konkurenciji, dok je u nezvaničnoj konkurenciji dodeljeno pet bronzanih medalja.

Bronzane medalje i iz A ekipe Srbije osvojili su Boris Grubić i Demjan Grubić, obojica učenici Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, i Marko Stošić, učenik Gimnazije "Stevan Sremac" iz Niša.

Iz B ekipe, bronzanu medalju osvojili su Marko Baković, učenik Prve Kragujevačke Gimnazije, Dimitrije Erdeljan, učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, i Predrag Milosavljević, učenik Gimnazije "Stevan Sremac" iz Niša.

Rukovodilac A ekipe Srbije je bio Dragan Urošević, viši naučni saradnik Matematičkog instituta SANU u Beogradu. Rukovodilac B ekipe Srbije je bio Nikola Milosavljević, student četvrte godine Prirodnomatematičkog fakulteta u Nišu.

Dvadesetu Balkansku informatičku olimpijadu organizovali su Društvo matematičara Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Računarski fakultet i firme Microsoft Development Center Serbia i Nordeus.

Sponzori 20. BIO su bili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Računarski fakultet i firme Microsoft Development Center Serbia i Nordeus.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA