Konuzin: Kredit za železnicu neće biti jedina pomoć Srbiji

"Sedstva od 800 miliona dolara namenjenih železnici neće biti preusmerena na druge potrebe već će biti isključivo namenska", tvrdi Milutin Mrkonjić. "Srbija može da računa na dodatnu finansijsku pomoć od Rusije", poručio ruski ambasador

  • 0

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da Srbija može da računa na dodatnu finansijsku pomoć od Rusije, osim kredita od 800 miliona dolara namenjenih srpskoj železnici.

- O tome se vode razgovori, naravno prvo treba da čujemo potrebe Srbije, a onda treba zajednički da definišemo mogućnosti za rešavanje tih problema - rekao je Konuzin na sastanku povodom realizacije ruskog kredita za železnicu.

Ocenjujući da odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili bolji za realizaciju zajedničkih projekata, on je naveo da bi trebalo nastaviti osnivanje srpsko-ruskih preduzeća koja imaju za cilj da deluju van granica Srbije.

Dobar primer su, kako je rekao Konuzin, Naftna industrija Srbije i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je prihvatio predlog Konuzina da srpski i ruski železničari stateški nastupe u regionu i najavio da će za to biti izdvojena određena sredstva iz budžeta njegovog ministarstva.

Srpski ministar je kazao da sredstva iz ruskog kredita od 800 miliona dolara za železnicu neće biti preusmerena na druge potrebe, već će biti isključivo namenska.

Na pitanje novinara šta se dešava sa Jatom i da li bi Rusi mogli da se uključe u rešavanje njegovog statusa, Mrkonjić je rekao da je zadatak vlade da osnuje novo preduzeće i da se nastavljaju aktivnosti na traženju strateškog partnera, ne isključivši ni tu mogućnost.

Na sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i predstavnika srpskih i ruskih železnica najavljeno je da će prvi radovi na izgradnji drugog koloseka pruge Beograd - Pančevo, koji će se finansirati ruskim kreditom, početi na jesen.

Izvođački ugovori za realizaciju i ostalih železničkih projekata mogli bi da budu potpisani do kraja godine, kazali su predstavnici ruskih železnica.

Mrkonjić je najavio da će ruskim kreditom biti finansirani projekti za: izgradnju drugog koloseka i elektrifikaciju pruge Beograd - Pančevo čija je okvirna vrednost radova 50 miliona evra, izgradnja Koridora 10 na šest deonica za brzine od 160 kilometara na ča - 55 miliona, nabavku novih ruskih dizel-vozova - 100 miliona, nastavak izgradnje pruge od Valjeva do Loznice - 275 i rekonstrukcija pruge od Beograda do Bara kroz Srbiju - 200 miliona evra.

Predsednik skupštine Železnica Srbije Zoran Anđelković je izjavio novinarima da za radove na pruzi Beograd - Pančevo nedostaje oko 550.000 evra za rešavanje eksproprijacije, kao i da se čeka da reviziona komisija Ministarstva za građevinu i urbanizam potvrdi projekat.

Potpredsednik ruskih železnica Aleksandar Saltanov je izjavio da je ostvaren veliki uspeh sa srpske strane na zajedničkoj realizaciji železničkih projekata.

Protokolom o uslovima ruskog kredita za železničku infrastrukturu u Srbiji u iznosu od 800 miliona dolara predviđena godišnja kamata od 4,1 odsto i otplata u roku od 10 godina, sa grejs periodom od četiri godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA