SKANDALOZNO DIVLJANJE CENA: Benzin ide na 200 dinara?!

Gorivo učestalo poskupljuje za dinar ili dva, naftaši krive kurs i skok cene nafte na svetskim berzama. Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije tvrde da dosadašnje cene goriva u Srbiji nisu pratile realne cene na svetskom tržištu

  • 2

Cena litra benzina mogla bi već do polovine sledeće godine da dostigne 200 dinara!

Mada ova prognoza zvuči loše, ona je realna kada se pogledaju kretanje cene nafte na svetskim berzama i najave slabljenja dinara u odnosu na evro i dolar.

Miroslav Velicki iz Udruženja benzinskih stanica kaže da je gorivo poskupelo zbog kursa, ali najviše zbog skoka cena sirove nafte.

- Nažalost, na berzi ne možemo da se takmičimo sa velikim kompanijama, a problem je što u ovom trenutku vlasnici maloprodajnih objekata najmanje zarađuju. Trgovačke marže pale su sa pet na tri odsto, ali i dalje svi upiru prstom u maloprodaju. Suština je u veleprodaji i u tome što država uzima od 52 do 58 odsto od cene - rekao je on.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije tvrde da dosadašnje cene goriva u Srbiji nisu pratile realne cene na svetskom tržištu.

- Visoke cene stvaraju probleme i naftnim kompanijama, jer ukupna potrošnja goriva na srpskom tržištu već duže vreme pada - navode u udruženju.

Jedan od razloga za manju potrošnju goriva je i pad prodaje kola. Član borda direktora Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže da je ove godine ostvaren najlošiji rezultat u prodaji kola od 2000. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA