SOKOJ preti tužbama zbog "muzičkog dinara"!

Organizacija muzičkih autora Srbije najavila da će tužiti sudu svakog državnog funkcionera koji poziva da se ne plaća autorska naknada za muziku

  • 3

Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj najavila je danas da će tužiti sudu svakog državnog funkcionera koji poziva da se ne plaća "muzički dinar".

"Obmanjivanjem javnosti od strane državnih funkcionera država Srbija šalje poruke muzičkim stvaraocima da su građani drugog reda, jer su državi od njih važniji svi drugi građani (uvoznici IT opreme, ugostitelji, emiteri i svi drugi privredni subjekti) i da je spremna da gazi svoj sopstveni pravni poredak kako bi to i sprovela", naveo je Sokoj u saopštenju.

Ta organizacija saopštila je da državni funkcioneri "ne znaju da pune državnu kasu, ali znaju da je prazne, svesno zloupotrebljavaju javne funkcije, obećavaju hleb za tri dinara, hiljadu evra, ukidanje muzičkog dinara, a misle na tuđi hleb, tuđi novac, tuđa prava".

Sokoj je naveo da korišćenje muzike nije obaveza, da je vlasnik radio ili televizijske stanice, ili ugostiteljskog objekta slobodan u izboru da li će koristiti muziku u okviru obavljanja svoje delatnosti i da je obavezan da plati autorsku naknadu samo ukoliko koristi muziku.

"Od danas, Sokoj će se žaliti svim sudovima i tužiće svakog državnog funkcionera za klevetu i uvredu, za zloupotrebu službenog položaja, za korupciju, za sukob interesa, za naknadu štete, za nekompetentnost, i tužiće ga bavio se on zaštitom građana, informacijama od javnog značaja, digitalnom agendom, ekologijom ili predizbornom kampanjom", piše u saopštenju.

Sokoj je saopštio da se u ukupnom svom uređenju i poslovanju "apsolutno pridržava svih zakona i propisa koje je donela država Srbija".

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić najavio je pre nekoliko dana da će Vladi predložiti ukidanje plaćanja "muzičkog dinara". Dinkić je rekao da bi plaćanja muzičkog dinara trebalo osloboditi sve zanatlije poput obućara, automehaničara, frizera i kozmetičkih salona, jer "mušterije nisu došle kod frizera da slušaju muziku nego da se ošišaju".

(telegraf.rs/agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • torbica

    21. januar 2012 | 01:04

    SOKOJ preti tužbama zbog "muzičkog dinara"! | Telegraf http://t.co/wEDwbJul via @TelegrafRs

  • Marjan Paradoksija

    20. januar 2012 | 21:13

    Verovatno se Dinkić osetio prozvanim zbog ubiranja svog dela "muzičkog dinara", ali za ovu inicijativu mu svaka čast! U redu priča sa autorskim pravima, ali ne treba preterivati i globiti ljude koji su došli da se šišaju, ili poprave cipelu, a pritom neko sluša radio! Pa radio stanice već plaćaju SOKOJu za emitovanje muzike, je l trebamo sad i mi za slušanje! Gasite onda radio stanice!!!

  • 3PR

    20. januar 2012 | 21:06

    Hocete li tuziti i mene, obicnog stanovnika ove zemlje, studenta koji tvrdi da su primanja pojedinih "nazovi muzicara" daleko veca od ljudi sa diplomama elektronskog, gradjevinskog ili masinskog fakulteta.. Stavili ste Boru Djordjevica kao zastitno lice koji sa jedne strane glumi najveceg srpskog patriotu a sa druge mu nije zao kada svojim sunarodnicima pokusava da izvuce jos koji dinar iz praznog novcanika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA