• 0

Nove Dinkićeve ekonomske mere

Kako je najavio ministar finansija i privrede plate u javnom sektoru biće smanjene, država će dati milijardu evra kredita za likvidnost a biće ukinuto i 104 parafiskalnih nameta

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će biti smanjene plate u javnom sektoru, a država će dati oko milijardu evra za kredite za likvidnost. On je najavio i da će biti ukinuto oko 104 parafiskalnih nameta, kao i da će biti uveden povraćaj akciza na gorivo za određene kategorije kupaca
Dinkić je najavio i da će od 1. oktobra biti smanjene maksimalne plate u državnoj upravi. On je dodao da plate u javnom sektoru, koje su za 10 odsto veće od plata u privredi, neće moći da rastu tempom kao do sada, jer Srbiji sledi "grčki scenario".

Dinkić je najavio da će naredne sedmice imati sastanak sa reprezentativni sindikatima zdravstva i prosvete i da će ono što bude dogovoreno sa njima biti primenjeno na plate za celokupan javni sektor.
- To će biti i formula za povećanje penzija - najavio je ministar.
On je istakao da će plate državnih činovnika biti ujednačene.

 
Dinkić je najavio da je prioritet Vlade Srbije pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje jer tako može da se finansira javna potrošnja. Srpski ministar finansija i privrede tvrdi i da je obezbeđeno dovoljno novca za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita. On je kazao da je će se od 2013. ići na drastično smanjenje budžetskog deficita, jer je ova godine izgubljena za budžet.
Prema njegovim rečima, zatečeni nivo budžetskog deficita Srbije je 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda a cilj je da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto, a u 2013. godini na nešto ispod četiri odsto.
MILIJARDU EVRA ZA LIKVIDNOST
Ministar Dinkić je naveo da će za povećanje likvidnosti privrede u ovoj i narednoj godini biti odobreni krediti od oko milijardu evra. On je posle sastanka sa predstavnicima najvećih srpskih izvoznika rekao da će do kraja godine država izdvojiti oko 300 miliona evra za subvencionisane kredite izvoznicima, a ostatak u 2013. i objasnio da će država subvencionisati kamate na kredite poslovnih banaka izvoznicima.
To praktično znači da će kredit za likvidnost sa deviznom klauzulom imati kamatu od 3,5 odsto, a dinarski krediti imaće kamatu u visini referentne stope Narodne banke Srbije.
Krediti za likvidnost biće odobravani sa rokom otplate na 18 meseci, sa šest meseci počeka - precizirao je Dinkić.
On je dodao da će uslov za dobijanje tih zajmova biti da preduzeća moraju da zadrže sve zaposlene, odnosno da ne smeju da otpuštaju nikoga.
UKIDANJE PARAFISKALNIH NAMETA I UKIDANJE AKCIZA
Govoreći o ukidanju parafiskalnih nameta, ministar je rekao da je ministarstvo već pripremilo set zakona, kojima će biti ukinuta 104 parafiskalna nameta i to od državnog do lokalnog nivoa kako bi se privreda rasteretila nepotrebnih plaćanja i nagovestio da će biti ukinuto plaćanje taksi državnim agencijama za različite usluge, tako da će firme biti rasterećene od suvišnih dažbina.
Dinkić je najavio da će na današnjoj sednici vlade biti ukinuta obaveza posedovanja fiskalnih kasa za zanatlije, a vlada će, između ostalog, doneti i set mera za podsticaj poljoprivredi, za šta će biti izdvojena značajna sredstva i u predstojećem rebalansu budžeta.
Ministar Dinkić je najavio da će biti uveden povraćaj akciza na gorivo za određene kategorije kupaca. Povraćaj akcize će moći da dobiju taksi vozači, gradski prevoz i vozači autobusa. On je rekao i da će sistem akciza u Srbiji biti promenjen i da će se akcize uvesti za neke kategorije koje do sada nisu bile obuhvaćene akciznom politikom, ali nije precizirao kakva će promene biti i za koje kategorije.
(M. S. / Agencije, B92)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima