• 0

DOBRA VEST: Pojeftinjuje 160 lekova na recept

Odluka Vlade Srbije odnosi se na lekove koji se izdaju na recept za upotrebu u humanoj medicini, kao i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja

  • 0

Vlada Srbije usvojila je odluku o najvišim cenama lekova koja će omogućiti pojeftinjenje 160 medikamenata.
Odluka Vlade Srbije odnosi se na lekove koji se izdaju na recept za upotrebu u humanoj medicini, kao i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

Kako se navodi, ove odluke će sprečiti nestašice lekova i obezbediti pojeftinjenje 160 medikamenata. Prošle sedmice je usvojena odluka o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept, čime je prvi put određena cena za 531 lek, a trećinu čine originalni lekovi.
U saopštenju nije precizirano koji će lekovi i za koliko pojeftiniti, kao ni da li će neki medikamenti poskupeti.
Kako je objasnio državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović, na današnjoj sednici vlade usvojena je dopuna odluke o najvišim cenama lekova koja se odnosi na još nekoliko preparata koji su čekali određivanje cene i ta odluka stupa na snagu sutra.
Simonović je rekao da je data saglasnost i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, čime se jedan broj lekova prvi put stavlja na pozitivnu listu, a jedan broj će imati manju cenu.
Time je, kako je kazao, dato i pravo da se jedan broj lekova koristi i za lečenje dece obolele od nekih vrsta retkih bolesti koji su, pre svega, na takozvanoj "enzimskoj supstitucionoj terapiji".
(I. M. / Izvor: Tanjug)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima