DOBRA VEST: Pojeftinjuje 160 lekova na recept

Odluka Vlade Srbije odnosi se na lekove koji se izdaju na recept za upotrebu u humanoj medicini, kao i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja

  • 0

Vlada Srbije usvojila je odluku o najvišim cenama lekova koja će omogućiti pojeftinjenje 160 medikamenata.

Odluka Vlade Srbije odnosi se na lekove koji se izdaju na recept za upotrebu u humanoj medicini, kao i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

Kako se navodi, ove odluke će sprečiti nestašice lekova i obezbediti pojeftinjenje 160 medikamenata. Prošle sedmice je usvojena odluka o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept, čime je prvi put određena cena za 531 lek, a trećinu čine originalni lekovi.

U saopštenju nije precizirano koji će lekovi i za koliko pojeftiniti, kao ni da li će neki medikamenti poskupeti.

Kako je objasnio državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović, na današnjoj sednici vlade usvojena je dopuna odluke o najvišim cenama lekova koja se odnosi na još nekoliko preparata koji su čekali određivanje cene i ta odluka stupa na snagu sutra.

Simonović je rekao da je data saglasnost i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, čime se jedan broj lekova prvi put stavlja na pozitivnu listu, a jedan broj će imati manju cenu.

Time je, kako je kazao, dato i pravo da se jedan broj lekova koristi i za lečenje dece obolele od nekih vrsta retkih bolesti koji su, pre svega, na takozvanoj "enzimskoj supstitucionoj terapiji".

(I. M. / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA