• 0

DOJL U HAGU: Milošević bio protiv granatiranja Sarajeva 1992. godine

- Milošević je više puta naglasio da je granatiranje Sarajeva uzaludni i zločinački akt za koji će počinioci morati da budu kažnjeni - rekao nekadašnji lični izaslanik lorda Karingtona Kolm Dojl na suđenju Ratku Mladiću

  • 0

Bivši evropski mirovni posrednik Kolm Dojl izjavio je da je 1992. tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević nazvao granatiranje Sarajeva zločinom. Dojle je to rekao u okviru svedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.
Ratko Mladić, koji je u to vreme bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, pored ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima.

U proleće i leto 1992, irski pukovnik Dojl bio je lični izaslanik lorda Pitera Karingtona, predsednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u Sarajevu. Dojl je prethodno, u jesen 1991, bio šef posmatračke misije tadašnje Evropske zajednice u glavnom gradu BiH. Opisujući susret sa Miloševićem u Beogradu, 1992, Dojl je rekao da je imao instrukciju lorda Karingtona da od predsednika Srbije zatraži da upotrebi "svoj uticaj na generala Ratka Mladića u vezi sa granatiranjem Sarajeva".
- Milošević je više puta naglasio da je granatiranje Sarajeva uzaludni i zločinački akt za koji će počinioci morati da budu kažnjeni - posvedočio je on.
Svedok je rekao i da su JNA i Teritorijalna odbrana u BiH uoči rata naoružavale Srbe, napominjući da su se oni jedini odazvali na mobilizaciju.
- Muslimani i Hrvati poslušali su poziv tadašnjeg predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića da se na mobilizaciju ne odazovu, ali su strahovali da će oružje podeljeno Srbima biti upotrebljeno protiv njih - rekao je Dojl.
On je dodao da mu je tadašnja članica srpskog vođstva Biljana Plavšić rekla da Srbi polažu pravo na 75 odsto teritorije BiH.
Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.
(M. S. / Beta)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima