• 0

DOJL U HAGU: Milošević bio protiv granatiranja Sarajeva 1992. godine

- Milošević je više puta naglasio da je granatiranje Sarajeva uzaludni i zločinački akt za koji će počinioci morati da budu kažnjeni - rekao nekadašnji lični izaslanik lorda Karingtona Kolm Dojl na suđenju Ratku Mladiću

  • 0

Bivši evropski mirovni posrednik Kolm Dojl izjavio je da je 1992. tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević nazvao granatiranje Sarajeva zločinom. Dojle je to rekao u okviru svedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.
Ratko Mladić, koji je u to vreme bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, pored ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima.

U proleće i leto 1992, irski pukovnik Dojl bio je lični izaslanik lorda Pitera Karingtona, predsednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u Sarajevu. Dojl je prethodno, u jesen 1991, bio šef posmatračke misije tadašnje Evropske zajednice u glavnom gradu BiH. Opisujući susret sa Miloševićem u Beogradu, 1992, Dojl je rekao da je imao instrukciju lorda Karingtona da od predsednika Srbije zatraži da upotrebi "svoj uticaj na generala Ratka Mladića u vezi sa granatiranjem Sarajeva".
- Milošević je više puta naglasio da je granatiranje Sarajeva uzaludni i zločinački akt za koji će počinioci morati da budu kažnjeni - posvedočio je on.
Svedok je rekao i da su JNA i Teritorijalna odbrana u BiH uoči rata naoružavale Srbe, napominjući da su se oni jedini odazvali na mobilizaciju.
- Muslimani i Hrvati poslušali su poziv tadašnjeg predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića da se na mobilizaciju ne odazovu, ali su strahovali da će oružje podeljeno Srbima biti upotrebljeno protiv njih - rekao je Dojl.
On je dodao da mu je tadašnja članica srpskog vođstva Biljana Plavšić rekla da Srbi polažu pravo na 75 odsto teritorije BiH.
Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.
(M. S. / Beta)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima