ZAPADNA DEMOKRATIJA: Katolička crkva tužila imitatore "Pusi Rajot" - preti im tri godine zatvora

Dva mladića i jedna devojka sa fantomkama na glavi, sličnim onima koje su nosile članice benda "Pusi Rajot" tokom svog nastupa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, pokušali da prekinu bogosluženje u katedrali u Nemačkoj

  • 1

Tri imitatora ruskog pank benda "Pusi Rajot" u Nemačkoj mogli bi da budu osuđeni na tri godine zatvora nakon što je katolička crkva podigla optužnice protiv njih.

Ovaj trio, koji je prekinuo službu u katedrali u Kelnu, mogao bi biti zatvoren duže od članica ruskog benda, ako ih sud proglasi krivim.

Naime, dva mladića i jedna devojka sa fantomkama na glavi, sličnim onima koje su nosile članice benda Pusi Rajot  tokom svog nastupa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, pokušali da su prekinu bogosluženje u katedrali.

Trio, koji je nosio transparent "Oslobodite Pusi Rajot", delio je letke i vikao. Obezbeđenje ih je izvelo iz katedrale, navodi RIA.

- Mir katedrale u Kelnu je prekinut, ne možemo i nećemo ovo prihvatiti - rekao je Robert Klajn, rektor katedrale.

On je dodao da se pravo na izražavanje ne može staviti iznad prava na versku slobodu i verske osećaje vernika.

Ovo troje suočiće se sa kršenjem mira i remećenjem slobode provođenja verskih obreda, što se kažnjava do tri godine zatvora, ili se određuje finansijska kazna.

Jedan muškarac u Berlinu osuđen je na devet meseci zatvora 2006. kada je poremetio službu na Dan ujedinjenja Nemačke.

Članice benda "Pusi Rajot" su udarale nogama i krstile se u blizini oltara u Hramu Hrista Spasitelja pevajući pesmu, odnosno pank molitvu da se smeni predsednik Vladimir Putin.

One su proglašene krivim za huliganstvo i osuđene na po dve godine zatvora.

Presuda je izazvala međunarodnu osudu, što je Moskva odbacila kao "neutemeljeno" rekavši da to što su izvele devojke nija bila nikakva umetnost već "uvreda miliona pravoslavnih vernika".

(I. D. / Mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA