Anonimno prijavite korupciju pod šifrom Perun

Portal "Južne vesti" aktivirao je softver "Perun", koji omogućava građanima da anonimno prijave korupciju. Reč je o softveru razvijenom u saradnji s vodećim svetskim stručnjacima iz oblasti zaštite "uzbunjivača javnosti"

  • 0

Portal "Južne vesti"  aktivirao je softver "Perun", koji omogućava građanima da anonimno prijave korupciju. Reč je o softveru razvijenom u saradnji s vodećim svetskim stručnjacima iz oblasti zaštite "uzbunjivača javnosti" ("Whistleblowers"). Tu su Džejkob Eplbam, koji od hapšenja Žulijana Asanža u javnosti predstavlja "Vikiliks" i Arturo Filasto iz organizacije "Globaleaks", koji je u Nišu proveo tri nedelje radeći s programerima "Južnih vesti" na podešavanju sistema.

Krajnji cilj je, kaže urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević, otkrivanje korupcije, gde je zaštita identiteta građana koji je prijavljuju od ključnog značaja.

Softver "Perun" omogućava prijavu poverljivih podataka u vezi sa korupcijom ili malverzacijama u javnom sektoru, uz maksimalnu zaštitu izvora informacija i pruža novi, dobar izvor informacija za novinare. Na portalu "Južnih vesti" (www.juznevesti.com) i "Peruna" (www.perun.rs) nalazi se link za skidanje softvera za anonimne prijave korupcije, koji je besplatan i može svako da ga preuzme.

Ovaj softver u potpunosti štiti onoga ko prijavljuje slučaj od spornog Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je usvojen juna 2010. godine, a omogućava bezbednosnim službama uvid u sve, kako naziv kaže, elektronske komunikacije – pozive u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, SMS, e-mail, surfovanje Internetom. Iako formalno ne mogu da vide/čuju sadržaj (pročitaju tekst e-maila ili SMS, čuju glas u telefonskom pozivu...), "državnim službenicima" dostupni su veoma precizni podaci o lokaciji sa koje se telefonira, šalju SMS ili e-mail, lokaciji sagovornika, itd. Zbog toga je ozbiljno dovedena u pitanje bezbednost građana, takozvanih "uzbunjivača javnosti", koji bi želeli da prijave korupciju. Tačnije, lako može da se otkrije ko je "dunuo u pištaljku".

Upravo zbog toga osmišljen je i "Perun", napredni softver koji omogućava maksimalni nivo zaštite identiteta. Ko je poslao informacije ili dokumente koji ukazuju na korupciju nije poznato ni onome kome su upućene – novinarima "Južnih vesti".

Direktor "Južnih vesti" i programer, koji je učestvovao u njegovoj izradi, Vitomir Ognjanović kaže da je upotreba "Peruna" veoma jednostavna.

- Slanje prijave je veoma prosto. Kao slanje običnog e-maila. Potrebno je samo da se sa Interneta skine program "TOR" i da se nakon njegovog pokretanja ode na perun.juznevesti.com. Odatle bi samo trebalo pratiti uputstva - kaže Ognjanović.

Ovaj projekat je podržao USAID i  agencija Irexx.

(B. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA