Ruski sud oslobodio Kasparova

Sud u Rusiji naveo je da svedoci nisu dokazali krivicu Kasparova, koji se zahvalio novinarima na dostavljenim video i foto dokazima

  • 0

Ruski sud danas je oslobodio poznatog šahistu Garija Kasparova, koji je zatvoren zbog učestvovanja u protestima koji nisu bili odobreni.

U iznenađujućoj odluci sud je oslobodio Kasparova, navodeći da njegovu krivicu nisu dokazali svedoci policije, rekao je medijima lider opozicije ispred zgrade suda, a prenosi AFP.

Kasparov je optužen na osnovu zakona o demonstracijama koji je pooštren tokom trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina.

Kasparov, jedan od najoštrijih kritičara Putina, odluku suda je nazvao istorijskom, i dodao da je ovo prvi put da u sudu nisu prihvaćeni dokazi zvaničnika u uniformi, navodi AFP. On je zahvalio novinarima što su obezbedili video i foto dokaze.

Kasparov je sa još nekoliko desetina ljudi uhapšen tokom protesta zbog presude na dve godine zatvora, koja je nedavno izrečena članicama pank benda "Pusi rajot".

Tri članice ruske pank grupe osuđene su na po dve godine zatvora zbog "huliganstva motivisanog verskom mržnjom", jer su u moskovskoj crkvi u februaru izvele performans protiv predsednika Putina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA