• 0

ŽENE ZMAJEVI: Palestinke kao reli vozači! (VIDEO)

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti, da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema dokumentarca "Sestre brzine"

  • 0

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti, da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema jednog dokumentarca.
- Osećamo se slobodno dok ovo radimo. Ovo je način da pobegnemo od svega što nas okružuje - rekla je rekla je AFP Mona Enab (26).

Jajuši (36) kaže da je ljubav prema brzini razvila iz frustracije izazvane dugim satima stajanja na izraelskim kontrolnim punktovima.
- Bila sam depresivna na tim punktovima, ali se zbog brzine osećam moćno i pomaže mi da se izborim sa depresijom. Kada vas vojnik konačno propusti, osećate se kao da možete da letite - kazala je Jajuši.
Ona je morala krišom da uzima časove vožnje, nakon što je diplomirala biznis na Univerzitetu Bir Ceit i odvajala je od plate za njih.
- Mislili su da mi ne treba vozačka dozvola i da je preskupa - objašnjava ona.
Ali, dozvola se isplatila. Njoj je, videvši koliko je vešta, pre dve godine godine prišao šef palestinske Federacije moto sporta Haled Kadura. Ponudio joj je da učestvuje u trening kampu za vozače koji sponzoriše Britanski savet, zajedno sa još nekoliko žena različitih iskustava - i tako su rođene "Sestre brzine".
Enab je, takođe, počela da vozi bez dozvole roditelja pre nego što je bila dovoljno stara da polaže vozački ispit.
- Krala sam sestri kola i vozila se bez dozvole - kaže i uz mangupski osmeh gleda u prolaznike, koje je šokirala šrkipa guma i žena-vozač.
Za ove žene vožnja je način da se izbegnu zahtevi društva.
- U našoj kulturi, pritiskaju vas da slušate roditelje, ali kada sednem u automobil, mogu s njim da radim šta ja želim. Osećam potpunu slobodu - rekla je Jajuši.
Pogledajte video ovih "žena zmajeva":

(I. M. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima