ŽENE ZMAJEVI: Palestinke kao reli vozači! (VIDEO)

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti, da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema dokumentarca "Sestre brzine"

  • 0

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti, da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema jednog dokumentarca.

- Osećamo se slobodno dok ovo radimo. Ovo je način da pobegnemo od svega što nas okružuje - rekla je rekla je AFP Mona Enab (26).

Jajuši (36) kaže da je ljubav prema brzini razvila iz frustracije izazvane dugim satima stajanja na izraelskim kontrolnim punktovima.

- Bila sam depresivna na tim punktovima, ali se zbog brzine osećam moćno i pomaže mi da se izborim sa depresijom. Kada vas vojnik konačno propusti, osećate se kao da možete da letite - kazala je Jajuši.

Ona je morala krišom da uzima časove vožnje, nakon što je diplomirala biznis na Univerzitetu Bir Ceit i odvajala je od plate za njih.

- Mislili su da mi ne treba vozačka dozvola i da je preskupa - objašnjava ona.

Ali, dozvola se isplatila. Njoj je, videvši koliko je vešta, pre dve godine godine prišao šef palestinske Federacije moto sporta Haled Kadura. Ponudio joj je da učestvuje u trening kampu za vozače koji sponzoriše Britanski savet, zajedno sa još nekoliko žena različitih iskustava - i tako su rođene "Sestre brzine".

Enab je, takođe, počela da vozi bez dozvole roditelja pre nego što je bila dovoljno stara da polaže vozački ispit.

- Krala sam sestri kola i vozila se bez dozvole - kaže i uz mangupski osmeh gleda u prolaznike, koje je šokirala šrkipa guma i žena-vozač.

Za ove žene vožnja je način da se izbegnu zahtevi društva.

- U našoj kulturi, pritiskaju vas da slušate roditelje, ali kada sednem u automobil, mogu s njim da radim šta ja želim. Osećam potpunu slobodu - rekla je Jajuši.

Pogledajte video ovih "žena zmajeva":

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA