GORI VATRA: Dramatično kod Čačka - evakuacija meštana u pripremi! (FOTO)(VIDEO)

Požar se i dalje širi i više nije moguće intervenisati sa zemlje, potvrdio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić. Najugroženije oblasti su rudnik Koviljača kod Čačka, kao i selo Gornja Gorevnica, naročito deo sela do Osnovne škole. "Vlada Srbije od Vlade Rusije zatražila još jedan avion za gašenje požara", izjavio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

  • 2

Dve osobe su povređene kao i jedan vatrogasac  u požaru koji bukti u selima kod Čačka - Gornjoj Gorevnici i  Miokovcima. Na obroncima Suvobora ugroženo je oko 300 domaćinstava, i vatra i dalje bukti.

Vatra je počela da zahvata kuće po pojedinim zaseocima, a naređena je evakuacija meštana iz ugroženih područja.

Trenutno su najviše ugroženi rudnik Koviljača kod Čačka, kao i selo Gornja Gorevnica, naročito deo sela do Osnovne škole.

Požar se i dalje širi i više nije moguće intervenisati sa zemlje, potvrdio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić, i dodao da u ovom trenutku nije moguće proceniti koliko su ugroženi meštani.

Ukoliko dođe do evakuacije, za oko 200 meštana obezbeđeni su smeštaj, piće i medicinska zaštita, rekao je na sednici komandant Kriznog štaba za vanredne situacije Vojislav Ilić.

- Crveni krst će, ukoliko dođe do evakuacije, obezbediti dušeke i ćebad u domu u Prijevoru, dok će o evakuisanima brinuti medicinsko osoblje - rekao je on.

 

Vetar i visoka temperatura razbuktali su jutros požar, koji se sve više širi ka naseljenom delu Gornje Gorevnice. Vatrom je zahvaćeno više od 150 hektara četinarske šume i niskog rastinja.

Na gašenje požara koji je buknuo na obroncima Suvobora, gde je ugroženo 300 domaćinstava, upućen je i ruski avion "Berijev 200" koji je danas oko 14 sati stigao u Srbiju, a u ugroženim mestima počela je evakuacija stanovništva, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Kako je potvrdio Dragan Belošević iz "Srbija šuma", požar se približio kućama, štalama u kojima je stoka i senicima.

- Izgleda strašno! Teško je bilo noću gasiti jer razmišljaš da će možda dim da te uguši, i da možeš da upadneš u neku rupu. Danju se lakše krećemo, ali je požar poprimio takve razmere da je sa zemlje teško gasiti. Već su ugrožena neka domaćinstva, senici i štale - rekao je Belošević.

Meštani kažu da je užasno gledati kako ti se požar približava kući.

Pored borove šume stare više od 20 godina, požar se širi na livade i okućnice. U neposrednoj opasnosti je tridesetak domaćinstava Gornje Gorevnice.

Na snimku agencije Tanjug vide se uspaničeni meštani koji nemoćno gledaju kako vatrena stihija guta sve pred sobom, dok se oko njih nalaze spaljene olupine vozila.

- Ne možemo izaći! U obruču smo! - vikala je jedna žena.

Od požara koji je izbio sinoć u 20.38 sati ugrožena su sela Srezojevci, Gronja Gorevnica i Miokovci. Vatra se širi velikom brzinom, pa vatrogasci i meštani više ne mogu da pomognu u gašenju. Požar je verovatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom meštana - rekao je Načelnik sektora za vanredne situacije Dragiša Broćić i dodao da nije poznato kada će biti ugašen, imajući u vidu njegove razmere.

On je dodao da požar gase dva helikoptera kojima pripomažu i meštani sa cisternama, ali se očekuje i pomoć vatrogasnog aviona.

U pomoć vatrogascima i meštanima svakog časa pristižu nove ekipe. Iz vazduha vatru gase i tri helikoptera.

Vučić : Tražili smo još jedan avion od Rusa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Vlada Srbije od Vlade Rusije zatražila još jedan avion za gašenje požara.

- Jedan avion je stigao, tražili smo još jedan. Dobili smo odobrenje ruske strane i očekujem da će večeras ili tokom jutra zbog toga biti održana vanredna sednica vlade - rekao je Vučić TV B92.

 

On je dodao da je situacija na područjima zahvaćenim požarom veoma teška i da su zbog toga sve jedinice vojske stavljene na raspolaganje načelniku Sektora MUP-a za vanredne situacije Predargu Mariću.

- Vojnici iz Gornjeg Milanovca i Čačka su već upućeni na lice mesta, a ako bude bilo potrebe, vojska iz svih krajeva Srbije biće upućena tamo gde je najteže. Pokušaćemo da na svaki način pomognemo ugroženom stanovništvu - rekao je Vučić i istakao da je za gašenje požara, pored avijacije, važna i pešadija.

Pogledajte snimak naših reportera sa Ibarske:

(I. M. / Izvor: RTS / Foto: Marko Todorović)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    25. avgust 2012 | 23:11

    Veliko HVALA Rusima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Aco

    26. avgust 2012 | 09:35

    I posle kazu da nam Rusi nisu prijatelji! Jok, nego Amerikanci su sigurno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA