Opljačkana i zapaljena spomen-kuća "Blagoje Đorđević" u severnoj Mitrovici

Konačna šteta nije procenjena, izgorela je autentična kompletna kolekcija narodne nošnje KUD "Kosovski božur" u vrednosti 30.000 evra i muzički instrumenti koji nisu pokradeni. Takođe, iz prostorija su nestala brojna tehnička sredstva za rad Saveza amatera i Kulturnog centra koja su zajednički koristili

  • 0

U severnom delu Kosovske Mitrovice jedan sat posle ponoći izbio je požar u prostorijama spomen-kuće "Blagoje Đorđević", u kojoj su smeštene kancelarije Kulturnog centra, Arhiva gradskog muzeja i Savez amatera.

Regionalni portparol Besim Hoti je u izjavi za Telegraf potvrdio da su preliminarni rezultati istrage pokazali da su prostorije obijene, a potom podmetnut požar.

Inicijalno se veruje u to da su počinioci podmetnuli požar kako bi uništili tragove, još se čeka izveštaj eksperata za požar, koji će pokazati uzrok - rekao je Hoti, i dodao da se ovde radi o dva krivična dela "krađi i izazivanju opšte opasnosti požarom".

Konačna šteta nije procenjena, a izgorela je autentična kompletna  kolekcija narodne nošnje KUD "Kosovski božur" u vrednosti 30.000 evra i muzički instrumenti koji nisu pokradeni, iz prostorija su nestala brojna tehnička sredstva za rad Saveza amatera i Kulturnog centra, koja su zajednički koristili (laptop, video-projektor, mikseta, mikrofoni i drugo).

Direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović rekao je novinarima "da je ovo veliki udarac za mitrovačku kulturu" i da su unikatne narodne nošnje KUD  bile pravo bogatstvo, koje se ne može nadoknaditi.

- Očekujemo pomoć lokalne samouprave i Ministarstva za kulturu, a mi ćemo smognuti snage da rad nastavimo dalje - rekao je Radomirović.

KUD "Kosovski božur" je po drugi put ostalo bez nošnji i instrumenata. Po dolasku međunarodnih snaga 1999. godine KUD je proterano iz prostorija koje su se nalazile u južnom delu podeljenog grada na Ibru, a Albanci im nisu predali opremu, nošnje i instrumente. Sve ove godine nisu prestajali sa radom i dovijali su se na razne načine kako kontinuitet njihovog rada ne bi prestao.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA