GORI SRBIJA: U Čačku povređene tri osobe i izgorelo nekoliko kuća

Na gašenju požara angažovano je 550 profesionalaca, kao i ruski avion "berijev 200", koji ima nosivost 12 tona vode, a očekuje se da će se priključiti i "iljušin" kapaciteta 42 tone

  • 0

Povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće u požaru na površini od oko 600 hektara u Čačku i Gornjem Milanovcu, u rejonu sela Gornja Gorevnica, Miokovci i Milićevci, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na gašenju požara angažovano je 550 profesionalaca, a od toga je 100 pripadnika Sektora MUP za vanredne situacije, 250 pripadnika žandarmerije i 200 pripadnika vojske. Pored njih, u akciju gašenja uključilo se i oko 100 meštana sa oko 30 traktorskih cisterni sa vodom.

Štab za vanredne situacije grada Čačka aktiviran je juče i tada su uključeni resursi javnih komunalnih preduzeća, "Srbijašume" i sve ostale službe. Požar, pored navedenog ljudstva, sada gasi i avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije tipa "berijev 200", koji ima nosivost 12 tona vode.

- U toku noći požar se proširio, ali efikasnim radom pomenutih službi na terenu nije bilo ugroženih lica i objekata, tako da nije rađena evakuacija. Očekujemo u toku dana da se gašenju požara priključi i ruski avion tipa "iljušin", koji ima nosivost 42 tone vode - ističu u MUP.

Kada je reč o stanju ostalih najvećih požara u Srbiji za 26. avgust u sedam časova, požar na Tari u rejonu sela Zaovine, opština Bajina Bašta, površine oko 250 hektara, angažovano je 40 vatrogasaca i 10 vozila i veći broj meštana. Biće angažovana mehanizacija JKP "Bajina Bašta", kao i ljudstvo i mehanizacija nacionalnog parka Tara.

Zlatibor-Čigota, lokalizovan požar površine oko 250 hektara borove šume i više stotina hektara pašnjaka. Radi se na dogašivanju i trenutno je angažovano 74 vatrogasca sa 14 vozila.

Sela Crnča i Gračanica - SO Ljubovija, požarom zahvaćeno oko 200 hektara, od kojih je oko 120 hektara pod kontrolom. Požar gasi 70 vatrogasaca sa 15 vozila, zajedno sa 50 radnika JP "Srbijašume".

U ataru sela Vrška Čuka kod Zaječara, u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, požarom je zahvaćeno oko 100 hektara suve trave, niskog rastinja, listopadne i četinarske šume.U gašenju učestvuje 10 vatrogasaca i tri vozila, zajedno sa pripadnicima granične policije, dok su na putu ka mestu požara i ostale vatrogasne ekipe.

Na Crnom vrhu u opštini Žagubica gorelo je oko 130 hektara niskog rastinja i bukove šume. U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca sa osam vozila. Požar je lokalizovan, radi se na potpunom gašenju.

Požarom u selu Velika Grabovica, opština Brus, zahvaćeno je oko 250 hektara trave, pašnjaka, listopadne i četinarske šume. Na gašenju učestvuje 28 vatrogasaca sa 12 vozila.Požar je lokalizovan, radi se na potpunom eliminisanju. Pomoć su pružali pripadnici Policijske uprave Kruševac, Vojske Srbije, JP "Srbijašume" i meštani s mehanizacijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA