MUSTRA BEČKA: Lider austrijskih desničara nosi srpsku brojanicu!

Hajnc-Kristjan Štrahe na svom izbornom plakatu ističe brojanicu koju je dobio od srpskih prijatelja, a njegova stranka "stala je na stranu Srbije, kojoj se čini nepravda"

  • 0

Fejsbuk profil Hajnc-Kristijana Štrahea, lidera ultradesničarske Slobodarske partije Austrije, izazvao je medijsku buru zbog antisemitskih komentara, koje je postavio prošlog vikenda. Njegov profil sadrži još jedan bizaran detalj. Na fotografiji, sa ruke nasmejang političara sa uzdignutim palcem visi plava brojanica, koju je dobio od "srpskih prijatelja".

Austrijski list "Klajne cajtung" pre četiri godine objavio je tekst u kojem navodi da je Štrahe od Srba koji žive u Austriji dobio na poklon plavu pravoslavnu brojanicu. List je konstatovao da mu se ona toliko dopala da je demonstrativno pokazivao na izbornim plakatima.

Analizirajući moguće razloge zbog kojih je nosi, list je izneo pretpostavku da je možda samo neverovatno sujeveran i voli nakit plave boje, a to je teorija koju potkrepljuje činjenica da inače često menja narukvice.

Prema njegovim rečima, Srbima se čini nepravda, zbog čega je njegova stranka stala na stranu Srbije. Kao partiju srodnih stavova u Srbiji, Štrahe je istakao Srpsku radikalnu stranku, koja ima "kritički stav prema EU i globalizaciji".

Štrahe je ostao veran brojanici i ovog leta, o čemu govore fotografije sa lokalnog Festivala vina. Na svom profilu je 17. avgusta postavio fotografiju na kojoj sa svojim partijskim kolegama stoji pored pečenog praseta uz komentar: "Slobodan ulaz za sve koji vole pečenje".

Međutim, analitičari navode da su pravi motivi njegove zainteresovanosti za Srbe mnogo pragmatičniji od borbe za svetsku pravdu - Srbi su najbrojniji imigranti u Austriji i nisu muslimani. On je tako nedavno, igrajući na tu kartu, rekao da Srbi i Austrijanci dele istu sudbinu kao "hrišćani suočeni sa pretnjom islamizacije Evrope".

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / Foto: Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA