Vukčević: Očekujem optužnice za Dvor

Tužilac za ratne zločine putuje u Dansku gde bi trebalo da sasluša svedoke likvidacije devet hendikepiranih Srba

  • 0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da očekuje podizanje optužnice za likvidaciju devet hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni u operaciji "Oluja".

Vukčević u ponedeljak, 23. januara, sa saradnicima putuje u Dansku gde bi trebalo da sasluša četvoricu vojnika iz kontingenta mirovnih snaga UN koji su u to vreme bili stacionirani u Dvoru na Uni, kao i jednog novinara koji je obelodanio detalje tog zločina.

- Ovo je prvi slučaj gde će predstavnici srpskog tužilaštva i hrvatskog državnog odvjetništva zajedno saslušavati svedoke kako bi utvrdili šta se tamo zaista desilo - izjavio je Vukčević u intervjuu koji će sutra u celini emitovati RTS u emisiji "Uviđaj" .

Ovo je, takođe, prvi slučaj da se istraga vodi protiv nepoznatih počinilaca, pošto dve strane navode različite počinioce, ukazao je Vukčević uoči odlaska za Dansku.

On je naveo da očekuje da će, zahvaljujući ovom saslušanju, biti identifikovani počinioci zločina i objasnio da će iskazi saslušanih vojnika i novinara biti procesno validni dokazi na osnovu kojih će tužilaštva dve zemlje doneti odluku o tome da li će podići optužnicu.

Prema istraživanjima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritasa" devet hendikepiranih srpskih civila prebačeno je u toku hrvatske operacije "Oluja" iz staračkog doma u Petrinji i smešteno u školu u Dvoru na Uni, gde su pobijeni 8. avgusta 1995. godine.

Danski novinar Kasper Vedsman obelodanio je svedočenje danskih vojnika koji su naveli da je 12 vojnika, u uniformama bez oznaka, ručnim granatama i automatskim puškama hladnokrvno pobilo nemoćne ljude, među kojima i one u invalidskim kolicima i osobu amputirane noge.

Pitanje odgovornosti za ovaj zločin pokrenula je 23. aprila danska BT televizija, jer se pokolj dogodio na očigled 200 danskih vojnika iz sastava UN, stacioniranih na nekoliko metara od osnovne škole, ali ga nisu sprečili pošto su imali naređenje da se ne mešaju.

(Tanjug / foto: Profimedia)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA