• 2

U Srbiji između 40.000 i 80.000 abortusa godišnje!

Svega 20 odsto mladih se o kontracepciji informiše putem medija, a najmanje od roditelja ili u školi. Ipak, najveći broj žena koje se odluče na abortus su one koje su već u braku

 • 2

Stručnjaci procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih četiri do pet odsto kod adolescentkinja, pa je edukacija mladih o zaštiti reproduktivnog zdravlja neophodna i veoma važna kako bi se sprečile ozbiljnije zdravstvene posledice.
Dr Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, ukazala je na to da ne postoje zvanični podaci, jer se određeni broj neželjenih trudnoća završava abortusom u privatnim ustanovama, u kojima se oni, iako to zakon predviđa, ne registruju.

U zemljama Evrope i Amerike procenat ranog stupanja u seksualne odnose mladih je ipak veći nego u Srbiji.
- To ne znači da smo u boljoj situaciji. Ne treba da stimulišemo rano stupanje u seksualne odnose, ali treba da one koji se odluče na to da adekvatno i edukujemo - kazala je dr Mitrović.
Ona je rekla da prilikom prvog seksulanog odnosa svega 20 odsto mladih koristi neko kontraceptivno sredstvo, za zarazliku od njihovih vršanjaka iz Švajcarske, Španije, Portugalije, gde zaštićen prvi seksualni odnos praktikuje 50, pa čak i do 80 odsto mladih. Ipak, mladi moraju biti svesni toga da kontracepcija nije važna samo da bi zaštitila od neželjene trudnoće, već i od polno prenosivih infekcija, koje će dati prve simptome ili odmah ili će se ispoljiti kasnije u životu.
Ona je takođe ukazala i da je simptomatično to da se najveći procenat mladih o kontracepciji informiše preko medija, a najmanje saznanja dobijaju od roditelja, škole, lekara…
Najčešće ipak abortiraju udate žene
Mitrovićeva je rekla da mlade devojke koje se odluče na abortus najčešće nisu svesne posledica koje ta ozbiljna hirurška intervencija ima, a da je jedna od njih i rizik od nepolodnosti.
Ipak, kako je kazala, na abortus se odlučuje najveći broj žena koje su već u braku i imaju jedno ili više dece.
- To je jedna velika enigma, zbog čega žene koje ne žele trudnoću, a u bračnoj su zajednici, ne koriste neki od kontraceptivnih metoda, koji su dostupni, jeftinji, a potpuno bezbedni i sigurni i zašto sebe izlažu ovoj ozbiljnoj hirurškoj intervenciji kada se to može sprečiti - kazala je dr Mitrović.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • xy cg

  bijela kuga vlada srbijom..a nemoral na vrlo visokom nivou..ne zna se ko koga...a svi brinu o srpstvu..kosovu..pih...brinite o svom dvoristu..svojoj porodici..(ovo je upuceno jednoj vecini..nije globalizovano..kao svugdje)

  0
  0

  Podelite komentar

 • Svet Medicine

  Citav jedan grad godisnje...

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima